Na úvod MS rely súboj dvoch Sébastianov, zo SR Koči

NETKY.SK • 21 Január 2015, 13:05 • 2 min
Na úvod MS rely súboj dvoch Sébastianov, zo SR Koči

MONTE CARLO - Štvrtkovými večernými dvoma úvodnými rýchlostnými skúškami odštartuje nová sezóna majstrovstiev sveta v rely. Úvodné preteky sa uskutočnia v ikonickom Monte Carle a jeho okolí, budú trvať štyri dni od 22. do 25. januára.

slovakia

left justify in out

Na štarte otváracieho podujatia tohtoročného seriálu sa stretnú dvaja šampióni z posledných 11 rokov. Na jednej strane to bude obhajca titulu a dvojnásobný majster sveta Sébastien Ogier a na strane druhej legenda tohto športu, deväťnásobný svetový šampión a viacnásobný rekordér rely Sébastien Loeb. Štyridsaťročný veterán znova naplno ochutná atmosféru WRC po 14 mesiacoch, keď v októbri 2013 uzavrel svoju kariéru v rely. Rodák z Haguenau zatiaľ plánuje účasť len v Monte Carle, po zvyšok sezóny sa sústredí na sériu WTCC, v ktorej súťažil aj vlani. "Mojím cieľom je počínať si čo najlepšie. Rok som nejazdil rely. Víťazstvo nie je prioritou, ale keď odštartujem, chcem skončiť čo najvyššie. Budem pripravený a uvidíme," cituje Loeba oficiálna stránka šampionátu. 

 

Po odchode Loeba prevzal velenie nad MS v rely Ogier a seriál nemal od roku 2004 iného víťaza než francúzskeho (naposledy Nór Petter Solberg v roku 2003). Tridsaťjedenročný Ogier ovládol uplynulé dva ročníky na vozidle Volkswagen, vlani vyhral osem z trinástich podujatí. K tomu pridal dve druhé miesta, nedokončil len Rely Nemecka. Pred Fínom Jarim-Mattim Latvalom triumfoval o 49 bodov. 

 

V tohtoročnom seriáli bude mať opäť zastúpenie aj Slovensko zásluhou Martina Kočiho. Dvadsaťjedenročný Košičan, minulú sezónu tretí v juniorskej kategórii, sa tento rok spolu s Lukášom Kostkom predstaví v triede WRC-2 na automobile Ford Fiesta R5. Posádka tímu Styllex motorsport sa plánuje zúčastniť na siedmich podujatiach, druhé po Monaku má naplánované v Portugalsku v polovici mája. 

 

Program tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta v rely: 
22. - 25. januára: Rely Monte Carlo - Gap 
12. - 15. februára: Rely Švédska - Hagfors 
5. - 8. marca: Rely Mexika - León 
23. - 26. apríla: Rely Argentíny - Villa Carlos Paz 
21. - 24. mája: Rely Portugalska - Matosinhos 
11. - 14. júna: Rely Sardínie - Alghero 
2. - 5. júla: Rely Poľska - Mikolajki 
30. júla - 2. augusta: Rely Fínska - Jyväskylä 
20. - 23. augusta: Rely Nemecka - Trier 
10. - 13. septembra: Rely Austrálie - Coffs Harbour 
1. - 4. októbra: Rely Francúzska 
22. - 25. októbra: Rely Katalánska - Salou 
12. - 15. novembra: Rely Walesu - Deeside 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona