Na utorkovom rokovaní preberie koalícia štátny rozpočet a Chrena so Švejnom

NETKY.SK • 21 September 2010, 07:26 • 2 min
Na utorkovom rokovaní preberie koalícia štátny rozpočet a Chrena so Švejnom

Na utorkovom rokovaní preberie koalícia štátny rozpočet a Chrena so Švejnom

slovakia

left justify in out

img

Štátny rozpočet a kauza okolo štátnych tajomníkov Martina Chrena (SaS) a Ivana Švejnu (Most-Híd) budú hlavnými témami utorkovej (21.9.) Koaličnej rady, ktorá sa uskutoční v sídle KDH. TASR to dnes potvrdil hovorca kresťanských demokratov Matej Kováč.
      V kauze "hayekovci" čaká premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) vysvetlenie od predsedov dotknutých strán. V konaní štátnych tajomníkov totiž vidí konflikt záujmov.
      Líder SaS Richard Sulík niekoľkokrát vyhlásil, že štátna zákazka spoločnosti Hayek Consulting v čase, keď jej spolumajitelia Chren a Švejna už pôsobili ako štátni tajomníci, nie je podľa neho dôvod na odstúpenie Chrena z funkcie. Sulík pripustil, že síce v tejto veci mohlo dôjsť ku konfliktu záujmov, podstatné však pre neho je, že "hneď, ako sa o tom Martin Chren dozvedel, vykonal kroky, ktoré viedli po prvé k vypovedaniu zmluvy a po druhé k tomu, aby nedošlo k plneniu a k platbe". "Toto sú podstatné veci," podotkol.
      Za svojím štátnym tajomníkom si stojí aj Bugár. "V prípade štátnej zákazky spoločnosti Hayek Consulting v čase, keď Ivan Švejna pôsobil ako štátny tajomník, nedošlo ku konfliktu záujmov. Pán Švejna svoj menšinový podiel vo firme predal krátko po tom, ako sa stal štátnym tajomníkom na MDPT SR. Z tohto dôvodu nebol informovaný o podpise tejto zmluvy. Strana Most-Híd ho nebude odvolávať z funkcie," vyhlásil dnes Bugár.
      Koaličný štvorlístok by sa mal zaoberať aj otázkami, ktoré neuzavreli na minulotýždňovom rokovaní. Na ňom napríklad stále nerozhodol, ako chce vládna koalícia znižovať platy 2600 ústavným činiteľom. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) vtedy informovala, že na stole sú dve alternatívy. Obe podľa nej vedú "minimálne k desaťpercentnému zníženiu platov". Týkať sa to má aj odmien členov vedenia štátnych podnikov a akciových spoločností štátu. Ktorú verziu si koalícia vyberie, má byť známe v utorok.
      Koaličná štvorka by mala v utorok hovoriť aj o pripravovanej novele zákona o štátnom jazyku. Radičová ešte minulý týždeň informovala, že do pripomienkového konania smeruje úprava jazykového zákona, opäť v dvoch verziách. Kým jedna alternatíva počíta s úplným odstránením pokút za porušovanie tejto právnej normy, druhá hovorí o možnosti rozhodnúť o pokute.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona