Na Urale padal meteorický dážď, poškodil budovy, sú aj zranení

NETKY.SK • 15 Február 2013, 08:10 • 2 min
Na Urale padal meteorický dážď, poškodil budovy, sú aj zranení

Na Urale padal meteorický dážď, poškodil budovy, sú aj zranení - Svet Zrejme meteorický dážď dnes zasiahol región ruského Uralu. Mohutný záblesk a výbuch bolo vidieť na oblohe nad Sverdlovskou, Čeľabinskou, Ťumenskou a Kurganskou oblasťou a nad Baškirskom

slovakia

left justify in out

img

Zrejme meteorický dážď dnes zasiahol región ruského Uralu. 

Mohutný záblesk a výbuch bolo vidieť na oblohe nad Sverdlovskou, Čeľabinskou, Ťumenskou a Kurganskou oblasťou a nad Baškirskom. Tlaková vlna výbuchu poškodila budovy a zranenia utrpelo niekoľko ľudí, informoval portál lifenews.ru.

Približne o 09.20 h miestneho času bolo v Čeľabinsku počuť silnú explóziu, po ktorej nasledoval svetelný záblesk a ohlušujúci rachot. Podľa predbežných údajov teleso, letiace vzduchom, dopadlo do areálu továrne na výrobu zinku v Čeľabinsku, kde došlo aj k výpadkom internetového pripojenia a signálu pre mobilné telefóny.

Podľa ministerstva pre mimoriadne situácie v Čeľabinskom regióne tlaková vlna porozbíjala okná na viacerých budovách a vystrašení ľudia vybiehali na ulice. Úrady nariadili evakuáciu kancelárskych budov. Niekoľko obyvateľov Čeľabinska museli hospitalizovať s reznými ranami spôsobenými sklenými črepinami. Stránka lifenews.ru informovala o najmenej 19 zranených.

Výbuch tiež zreteľne videli obyvatelia Jekaterinburgu a Kurganského regiónu. Podľa očitých svedkov bola dymová stopa zanechaná padajúcim meteoritom viditeľná na oblohe aj vo vzdialenosti niekoľkých kilometrov od mesta.

Hovorkyňa ministerstva pre mimoriadne situácie v Kurganskom regióne Oľga Saburkinová uviedla, že dostali množstvo telefonátov od obyvateľov, ktorí videli meteorický dážď. Údaje o škodách zatiaľ nie sú k dispozícii. 
Televízia RT informovala, že podľa nepotvrdených správ meteorit zachytila jednotka protivzdušnej obrany pri dedine Uržumka pri Čeľabinsku. Raketová salva údajne zasiahla meteorit a rozdrobila na kúsky vo výške 20 kilometrov.

V postihnutej oblasti pôsobí 20.000 záchranárov. Na prieskum situácie zo vzduchu boli nasadené tri lietadlá.
 
{{youtube src="https://www.youtube.com/watch?v=90Omh7_I8vI"}}

Odborníci sa domnievajú, že predpokladaný meteorický roj súvisí s asteroidom 2012 DA14, ktorý dnes večer SEČ preletí okolo Zeme vo vzdialenosti necelých 28.000 kilometrov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies