Na Urale padal meteorický dážď, poškodil budovy, 550 zranených

NETKY.SK • 15 Február 2013, 13:02 • 2 min
Na Urale padal meteorický dážď, poškodil budovy, 550 zranených

Na Urale padal meteorický dážď, poškodil budovy, 550 zranených - Svet Podľa najnovších informácií si nečakaný úkaz z dnešného rána vyžiadal v Čeľabinskej oblasti viac ako 550 zranených, z toho 84 detí. Hospitalizovať museli 112 osôb, pričom stav troch z n

slovakia

left justify in out

img

Podľa najnovších informácií si nečakaný úkaz z dnešného rána vyžiadal v Čeľabinskej oblasti viac ako 550 zranených, z toho 84 detí. Hospitalizovať museli 112 osôb, pričom stav troch z nich je vážny. Väčšinu zranení spôsobili úlomky skla z okien vybitých tlakovou vlnou.

Zatiaľ nie je celkom jasné, čo meteorický dážď spôsobilo. Podľa najnovších informácií RIA Novosti, odvolávajúcej sa na ministerstvo pre mimoriadne situácie, monitorovacie prístroje zaznamenali dnes výbuchy v spodných vrstvách atmosféry - podľa spresnených údajov šlo o jeden meteorid, ktorý v zemskej atmosfére začal horieť a rozpadol sa na množstvo úlomkov. Meteorický dážď mal podobu bolidov, informovala RIA Novosti. 
Podľa najnovších informácií jeden z úlomkov dopadol do blízkosti osady Južnyj v Čeľabinskej oblasti, kam už vycestovali odborníci, aby ho preskúmali.

Mohutný záblesk a výbuch bolo vidieť na oblohe nad Sverdlovskou, Čeľabinskou, Ťumenskou a Kurganskou oblasťou, ako aj nad Baškirskom a Kazachstanom.
Úrady verejného zdravotníctva monitorujú situáciu v súvislosti s radiáciou. Hlavný sanitárny lekár Ruskej federácie Gennadij Oniščenko informoval, že obyvateľstvu v Ťumenskej a Sverdlovskej oblasti nič nehrozí a v Čeľabinskej oblasti, ktorá bolo meteorickým dažďom najviac zasiahnutá, je úroveň radiácie v norme. 

Ministerstvo pre mimoriadne situácie dnes súčasne odmietlo tvrdenia, ktoré sa medzičasom objavili, že dnes okolo 23.30 h miestneho času by mohol nasledovať druhý meteorický dážď. Štáb civilnej obrany v Čeľabinsku je napriek tomu v pohotovosti.

Vo viacerých školách v Čeľabinsku, kde teplota vzduchu klesla na 18 stupňpv pod nulou, zrušili na dnes a sobotu vyučovanie, keďže na budovách tlaková vlna vybila okná. Tie školy, kde sa vyučuje, obmedzili pohyb detí vonku.
Administrácia Uralskej oblasti sa medzičasom obrátila na vedenia podnikov a firiem, aby vzhľadom na veľké materiálne škody, ktoré spôsobil meteorický dážď na verejných budovách i obytných domoch, pustili zamestnancov domov. Podľa RIA Novosti obyvatelia Čeľabinska vo veľkom nakupujú plastové fólie na zakrytie okien.

Odborníci sa domnievajú, že predpokladaný meteorický dážď súvisí s asteroidom 2012 DA14, ktorý dnes večer SEČ preletí okolo Zeme vo vzdialenosti necelých 28.000 kilometrov.

 
Niektorí odborníci nevylučujú, že s asteroidom súvisí aj predpokladaný meteorický dážď, ktorý dnes zaznamenali v oblasti Uralu: mohutný záblesk a výbuch bolo vidieť na oblohe nad Sverdlovskou, Čeľabinskou, Ťumenskou a Kurganskou oblasťou, ako aj nad Baškirskom a Kazachstanom.

Úrad gubernátora Čeľabinskej oblasti na svojej internetovej stráne tvrdí, že meteorit spadol do jazera v blízkosti mesta Čebarkuľ. Ministerstvo pre mimoriadne situácie však medzičasom informovalo, že zatiaľ sa nenašli žiadne úlomky meteoritu, ktorý zhorel nad Uralom. Do monitoringu a pátrania je zapojených sedem prieskumných lietadiel. Podľa predchádzajúcich informácií z ministerstva meteorit v atmosfére zhorel úplne a všetky materiálne škody, ktoré vznikli v zasiahnutých oblastiach, zapríčinila tlaková vlna.
Regionálny predstaviteľ ministerstva pre mimoriadne situácie Sverdlovskej oblasti Vladimir Ustinov agentúre RIA Novosti povedal, že Kourovské observatórium nemalo informácie, že by mohlo dôjsť k meteorickému dažďu. Spresnil, že priemer padajúcich úlomkov bol 20 centimetrov a ich hmotnosť asi jeden kilogram. 

Podľa Valerija Šuvalova z Inštitútu dynamiky geosfér Ruskej akadémie vied meteorit patril podľa všetkého k železno-niklovému typu, pretože len takéto objekty vytvárajú masu, ktorá je pri prelete schopná zostať kompaktná až do spodných vrstiev atmosféry. Telo meteoritu dosahovalo podľa vedcovho názoru hmotnosť niekoľkých ton. Šuvalov pre server Gazeta.ru spresnil, že v atmosfére sa meteorit zrejme rozpadol na tisíce úlomkov, ktoré pri lete vytvárali tlakovú vlnu a vydávali žiarenie. S tlakovou vlnou súvisia aj materiálne škody. Väčšina vesmírneho telesa sa podľa jeho názoru vyparila, zvyšné kusy spadli na Zem.
Úrady vyzývajú obyvateľstvo zachovať pokoj a urobiť si zásoby
Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie dnes prostredníctvom titulkov vo vysielaní miestnych televízií odporúča obyvateľom Čeľabinskej oblasti zachovať pokoj. Okrem toho popiera aj šíriace sa správy, že mesto by mal po prvom prísť aj druhý meteorický dážď. Informoval o tom server Gazeta.ru.

Oblastná pobočka rezortu pre mimoriadne situácie vyzvala obyvateľstvo urobiť si zásoby vody a základných potravín, zostať vo svojich príbytkoch a zdržiavať sa čo najďalej od okien, ktoré je vhodné prelepiť na kríž páskou. Súčasne ich vyzýva, aby záchranné zložky kontaktovali len v nevyhnutných prípadoch, nech nedôjde k preťaženiu mobilnej siete.

{{youtube src="https://www.youtube.com/watch?v=Zfpol2YP838"}}
 
Situácia v Čeľabinsku je podľa agentúry RIA Novosti po prvotnej panike spôsobenej meteorickým dažďom, ktorý oblasť zasiahol krátko po 09.20 h miestneho času, pokojná, nebadať žiadnu nákupnú horúčku. Väčšina ľudí sa teraz stará o to, ako si v mrazivom počasí zakryť okná, ktoré im vybila tlaková vlna, prípadne riešia s poisťovňami škodové udalosti. 

Vydesení obyvatelia 

Miestni obyvatelia priznávajú, že ich nezvyčajný úkaz vydesil. "Samozrejme, že sme sa zľakli, veď boli aj výbuchy. Nevedeli sme, čo sa deje, nebolo žiadne varovanie, nebol ani signál. Nejakú polhodinu to trvalo, ale teraz je už všetko v poriadku. Sme živí a zdraví, chvála Bohu za to," uviedla pre RIA Novosti jedna z miestnych predavačiek, podľa ktorej si ľudia robia nákupy ako obyčajne. "Neskupujú ani chlieb, ani vodu, ani zápalky, nič," dodala. 

Obyvateľ Čeľabinska Vaľa Kazakov pre agentúru AP uviedol, že videl, ako sa niekoľko starších žien pustilo do plaču, že nastal koniec sveta.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies