Na Úrad komisára pre deti sa od júna možno obrátiť poštou bezplatne

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 13:24 • 2 min
Na Úrad komisára pre deti sa od júna možno obrátiť poštou bezplatne

BRATISLAVA – Úrad komisára pre deti denne kontaktujú približne desať- až dvanásťkrát. Mnohé otázky sa týkajú šikany na školách.

slovakia

left justify in out

Deti často navštívia úrad sídliaci v Bratislave osobne či napíšu mail. Od stredy (1.6.) naň budú môcť poslať bezplatne a anonymne i list poštou. Netreba známku ani uviesť presnú adresu. Na obálku stačí napísať, že korešpondencia má ísť komisárke pre deti. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informovala detská ombudsmanka Viera Tomanová. Úrad začal svoju činnosť vo februári tohto roka.

 

Tomanová nechcela bližšie hovoriť o tom, koľko podnetov je, alebo nie je opodstatnených. Zaoberajú sa každým. Napríklad, v prípade šikany úrad kontaktuje príslušnú školu a prípad sa snaží riešiť. Tomanová je ale v spojení so všetkými orgánmi verejnej správy. Najviac ju deti kontaktovali v máji. Deti môžu na úrad i volať. Na jeho webovej stránke je zverejnené telefónne číslo, na ktoré môžu telefonovať nonstop. "Ak by nik nedvíhal, po piatom zvonení sa hovor presmeruje na telefón pracovníka úradu," vysvetlila Tomanová.

 

Tých v tejto inštitúcii pracuje šesť. Úrad komisára pre deti nadviazal spoluprácu s generálnym prokurátorom a policajným prezidentom. Detská ombudsmanka oslovila aj predsedov VÚC so záujmom o spoluprácu. V štádiu príprav je podpis memoránd so štyrmi slovenskými univerzitami i registrácia úradu v Európskej sieti detských ombudsmanov. Tomanová sa nebráni ani spolupráci s verejnou ochrankyňou práv Janou Dubovcovou.

 

Začiatkom septembra minulého roka vstúpil do platnosti zákon o zriadení postu komisára pre deti a komisára pre zdravotne ťažko postihnuté osoby. Komisári majú chrániť ich práva na súdoch, úradoch, ale aj v súkromných firmách. Človek, ktorý bude zastávať túto funkciu, má byť nezávislý, otvorený a profesionál. Podmienkou je aj to, že musí mať vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, byť bezúhonný a byť občanom SR. Funkčné obdobie nového komisára je šesť rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies