Na Ukrajinu pricestovali americkí výsadkári, ktorí budú cvičiť Národnú gardu

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 11:41 • 2 min
Na Ukrajinu pricestovali americkí výsadkári, ktorí budú cvičiť Národnú gardu

KYJEV - Na Ukrajinu dnes pricestovala skupina amerických výsadkárov, ktorí budú viesť výcvik ukrajinských vojakov, informoval dnes prostredníctvom mikroblogu na sieti Twitter americký veľvyslanec na Ukrajine Geoffrey Pyatt.

slovakia

left justify in out

Moskovský Kremeľ dnes v súvislosti s tým varoval, že príchod amerických výsadkárov na Ukrajinu by mohol destabilizovať situáciu na východe krajiny, kde sa odohráva konflikt medzi vládnymi silami a proruskými separatistami.

 

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov dnes pred novinármi uviedol, že prítomnosť "inštruktorov alebo špecialistov z tretích krajín na ukrajinskom území, kde je nedoriešený vnútorný konflikt... by mohol destabilizovať situáciu".

Peskov upozornil aj na problémy s realizáciou jednotlivých bodov protokolov o spôsoboch urovnania krízy na východe Ukrajiny podpísaných v Minsku a vyhlásil, že prítomnosť amerických inštruktorov sotva pomôže vytvoriť priaznivú atmosféru pre vyriešenie krízy na východe Ukrajiny.

 

Podľa ukrajinských a ruských agentúr ide o 290 príslušníkov 173. výsadkovej brigády pozemných síl americkej armády. Brigáda je dislokovaná v talianskej Vicenze. Americkí vojaci by mali viesť výcvik šiestich rôt ukrajinskej Národnej gardy, pričom dôraz sa bude klásť "na zaistenie vnútornej bezpečnosti na Ukrajine a jej obranu", spresnila nedávno podľa agentúry RIA Novosti nemenovaná predstaviteľka amerického ministerstva obrany. Paralelne s výcvikom sa podľa nej uskutočnia aj školenia členov veliteľských štábov.

 

Zdroj v Pentagóne v súvislosti s výcvikom podčiarkol, že USA sú naďalej presvedčené o tom, že ukrajinská kríza nemá vojenské riešenie, ale súčasne uznávajú jej právo na sebaobranu.

 

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov pred časom informoval, že do výcviku s americkými inštruktormi sa zapojí 900 príslušníkov Národnej gardy, rozdelených do troch turnusov. Výcvik sa skončí spoločným cvičením za účasti plukov Národnej gardy z okolia Kyjeva, Charkova, Záporožia, Odesy, Ľvova, Ivano-Frankivska a Vinnycie.

Vojenských inštruktorov na Ukrajinu v polovici marca vypravila Británia a vojenských špecialistov tam mieni vyslať aj Kanada.

 

Napriek tomu, že obe strany konfliktu na východe Ukrajiny sa ešte v polovici februára znovu zaviazali dodržiavať prímerie a uskutočniť celý rad opatrení, ktorých realizácia mala viesť k obnoveniu mieru, na východe Ukrajiny naďalej dochádza k potýčkam medzi príslušníkmi jednotiek znepriatelených strán.

 

Na otázku o potrebe zvolať nové stretnutie vo formáte tzv. normandskej štvorky v súvislosti so spomalením realizácie minských protokolov dnes Peskov uviedol, že "práca na vnútroukrajinskom urovnaní pokračuje", pričom "všetci vyjadrujú ľútosť, že Kyjev neplní záväzky" vyplývajúce z minských protokolov.

 

Hovorca uviedol, že rokovania v tzv. normandskom formáte sa nateraz vedú na úrovni ministrov zahraničných vecí či ich zástupcov. Súčasne nevylúčil, že ruský prezident Vladimir Putin bude o Ukrajine rokovať s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, keď sa koncom budúceho týždňa stretnú v Jerevane, kde sa budú konať pietne podujatia ako spomienka na 100. výročie arménskej genocídy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies