Na Ukrajine zverejnili meno vykonávateľa "vraždy" novinára Babčenka

NETKY.SK • 31 Máj 2018, 21:55 • 2 min
Na Ukrajine zverejnili meno vykonávateľa "vraždy" novinára Babčenka

KYJEV - Za vykonávateľa "vraždy" ruského novinára Arkadija Babčenka sa označil bývalý dobrovoľník v bojoch na východe Ukrajiny a bývalý duchovný Olexij Cymbaľuk. Informovala o tom ukrajinská televízia Hromadske TV. Medzičasom to v Kyjeve na zasadaní súdu s organizátorom "vraždy" Borysom Hermanom potvrdil aj prokurátor Ruslan Kravčenko.

slovakia

left justify in out

Cymbaľuk v oznámení na svojej facebookovej stránke napísal, že "po zverejnení záznamu, ako preberám preddavok za vraždu človeka (zverejnenom) bez toho, aby bol môj hlas pozmenený, nevidím zmysel v tom, aby som sa utajoval. Vyšetrovanie pokračuje, podpísal som papier, že nikam neodcestujem".

 

Kravčenko na štvrtkovom zasadnutí súdu v Kyjeve, ktorý rozhoduje o osude Borysa Hermana, uviedol, že "6. apríla Herman navrhol Cymbaľukovi, aby zabil Babčenka. Cymbaľuk neodmietol".

 

Ich ďalšie stretnutie sa konalo 17. apríla neďaleko nákupného centra Ocean Plaza v Kyjeve. Prokurátor spresnil, že organizátor "vraždy" Herman odovzdal jej vykonávateľovi 14.000 dolárov ako preddavok. Dodal, že na tomto stretnutí Herman povedal Cymbaľukovi aj mená dvoch ďalších osôb, ktoré treba zabiť.

 

Cymbaľuk sa po Hermanovom návrhu, aby zabil Babčenka, spojil s SBU a spolupracoval s ňou. Hovorkyňa SBU Olena Hitľanská pritom v komentári pre televíziu Hromadske odmietla informáciu o Cymbaľukovi ako vykonávateľovi "vraždy" s tým, že údajný nájomný vrah "sa chce len presláviť".

 

Osobné údaje na Cymbaľukovo meno však na zasadnutí okresného súdu v Kyjeve prečítal samotný prokurátor.

Hitľanská sa vzápätí za svoju prvú reakciu ospravedlnila a potvrdila, že Cymbaľuk v operácii SBU skutočne účinkoval.

 

"Vražda" ruského novinára Babčenka, ktorá sa odohrala 29. mája, bola zinscenovaná, ale jeho likvidácia sa údajne skutočne pripravovala. Jej organizátor - Herman - je od stredy zadržaný a súd vo štvrtok rozhoduje o prípadnom uvalení väzby.

Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko deklaroval, že vykonávateľ "vraždy" bude v kauze Babčenko figurovať ako svedok.

 

Televízia Hromadske informovala, že Cymbaľuk bol jeromonachom (mníchom s kňazskou vysviackou) ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Moskovského patriarchátu. Nejaký čas žil v karpatských horách. Neskôr sa stal dobrovoľníkom jedného z plukov podriadených Pravému sektoru pôsobiacemu v Donbase, kde sa zoznámil s agentmi SBU. Spolu s nimi potom pracoval v tzv. mobilných skupinách SBU, ktoré riešili prípady pašeráctva v oblasti bojových operácií v Donbase.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies