Na Ukrajine zaznamenali opätovný výskyt afrického moru ošípaných

NETKY.SK • 25 Júl 2017, 10:54 • 2 min
Na Ukrajine zaznamenali opätovný výskyt afrického moru ošípaných

BUDAPEŠŤ - Pri maďarských hraniciach na Ukrajine sa opäť objavil africký mor ošípaných, informoval dnes agentúru MTI maďarský Národný úrad pre bezpečnosť potravín (Nébih).

slovakia

left justify in out

Toto ochorenie teraz potvrdili pri zakarpatskej obci Berehuifalu, 20 kilometrov od hraníc. V okolitých krajinách už mor spôsobil vážne škody, Maďarsko však zatiaľ ešte nezasiahol, píše MTI.

 

Choroba nie je prenosná na ľudí, predstavuje ale vážnu hrozbu pre celý priemysel s ošípanými. Je to vysoko nákazlivé vírusové ochorenie domácich svíň, európskych i amerických diviakov a prasiat bradavičnatých.

 

V uplynulých mesiacoch registrovali množstvo nových prípadov tejto nákazy na Ukrajine, v Poľsku, Česku, Lotyšsku, Estónsku i Litve. Európske orgány sa snažia šíreniu infekcie zamedziť: napríklad v Česku nariadili kontrolovaný odstrel zvierat a v Rumunsku na všetkých letiskách a v prístavoch sprísnili kontroly rizikového ilegálneho tovaru, ktorý prenáša nákazu.

 

Úrad Nébih vydal zoznam opatrení pre poľovníkov, ktorý formou letákov zverejní v rizikových lokalitách. Najviac ohrozenou je Sabolčsko-satmársko-berežská župa.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona