Na Ukrajine už môže vychádzať tlač aj v iných jazykoch, má to však jeden háčik!

NETKY.SK • 17 Január 2022, 10:13 • 2 min
Na Ukrajine už môže vychádzať tlač aj v iných jazykoch, má to však jeden háčik!

KYJEV - Na Ukrajine začalo platiť ustanovenie jazykového zákona, ktoré vydavateľov celoštátnych a regionálnych printových médií zaväzuje, aby povinne používali ukrajinský jazyk. Vydavatelia nemajú zakázané vydávať svoje produkty v iných jazykoch, napríklad v ruštine, ale ak chcú toto právo využiť, budú musieť urobiť jednu vec.

slovakia

left justify in out

A to zabezpečiť, že všetky jazykové mutácie vyjdú v rovnaký deň, s rovnakým obsahom i v rovnakom náklade. Prípustná bude aj distribúcia tlače na základe predplatného, ale za predpokladu, že bude zabezpečený aj jej variant v štátnom jazyku, informovala agentúra UNIAN.

 

img

 

Príslušné ustanovenie jazykového zákona vstúpilo do platnosti v nedeľu 16. januára. Pre tlačoviny, ktoré vydávajú jednotlivé mestá a obce, začne uvedená požiadavka platiť až od 16. júla 2024.

 

Zákonná norma sa nevzťahuje na tlačené médiá, ktoré sú vydávané v jazykoch pôvodných obyvateľov Ukrajiny, v angličtine a v iných úradných jazykoch EÚ. Ako poznamenal spravodajský web Meduza.io, ruština sa do zoznamu jazykov, ktoré majú takúto výnimku, nedostala.

 

img

 

Okrem toho sa od 16. júla 2022 stane povinné používanie ukrajinského jazyka aj v rozhraniach počítačových programov, ako aj na oficiálnych webových stránkach a stránkach sociálnych sietí. Podľa agentúry DPA posledný v ruštine vychádzajúci denník na Ukrajine - Vesti - prešiel na ukrajinčinu od 10. januára.

 

Zákon O zabezpečení používania ukrajinského jazyka ako štátneho jazyka prijali v apríli 2019. Používanie ukrajinčiny je podľa neho povinné vo všetkých oblastiach vrátane kultúry, medicíny a sektora služieb.

 

Prečítajte si: GAMING PRÍBEH: „So streamovaním pre verejnosť som spočiatku nerátal,“ prezradil Xardasmo



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies