Na Ukrajine schválili nové zákony, ktoré majú za cieľ obmedziť protesty

NETKY.SK • 17 Január 2014, 08:32 • 2 min
Na Ukrajine schválili nové zákony, ktoré majú za cieľ obmedziť protesty

KYJEV - Poslanci Strany regiónov ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča v noci na dnes narýchlo schválili zmeny v legislatíve, vrátane zákazu rozkladania nepovolených stanov na verejných priestranstvách a zavadenia trestnoprávnej zodpovednosti za ohováranie vládnych predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

Cieľom týchto zmien je podľa britskej televízie BBC obmedzenie protivládnych protestov. Poslanci zo Strany regiónov spolu s časťou nezávislých zákonodarcov a komunistami schválili nové zákony dvíhaním rúk v priebehu niekoľkých minút. K nezvyčajnému spôsobu hlasovania ich donútilo zablokovanie rečníckeho pultu poslancami opozície. Tí chceli hlasovaniu zabrániť.

Ukrajinská opozícia obvinila vládnucu stranu z prevratu a na nedeľu zvolala v Kyjeve veľké zhromaždenie. 

Nové zákony zakazujú stavanie nepovolených stanov, pódií alebo zosilňovačov na verejných priestoroch. Za ohováranie vládnych predstaviteľov bude páchateľovi hroziť až jeden rok nútených prác.

Protivládne protesty vyvolalo odmietnutie asociačnej dohody s Európskou úniou. Prezident Janukovyč ju nepodpísal kvôli silnému nátlaku Ruska. Protesty, známe ako Euromajdan, trvajú už takmer dva mesiace. Demonštranti sa medzičasom zamerali aj na rozsiahlu vládnu korupciu a zneužívanie moci.

Viaceré európske krajiny spolu so Spojenými štátmi vyjadrili svoje obavy z návrhov nových zákonov v ukrajinskom parlamente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies