Na Ukrajine sa začali predčasné parlamentné voľby

NETKY.SK • 26 Október 2014, 09:44 • 2 min
Na Ukrajine sa začali predčasné parlamentné voľby

KYJEV - Na Ukrajine sa dnes o 8.00 h miestneho času (7.00 h SEČ) otvorili volebné miestnosti, pričom do predčasných parlamentných volieb sa môže zapojiť zhruba 36 miliónov oprávnených voličov.

slovakia

left justify in out

Prozápadné vedenie v Kyjeve dúfa, že predčasné voľby prinesú viac stability krajine sužovanej krízou, v ktorej už zahynulo viac než 3600 ľudí.
      

Výsledky prieskumov verejnej mienky naznačujú, že šance na prekonanie päťpercentnej hranice zvoliteľnosti má celkove sedem z 29 politických strán uchádzajúcich sa o priazeň voličov. Nepatria však medzi ne prorusky orientované subjekty.
      

Podľa prieskumov je jasným favoritom na víťazstvo blok prezidenta Petra Porošenka, v ktorom je okrem jeho strany - známej donedávna pod názvom Solidarita - aj strana UDAR kyjevského primátora Vitalija Klička. Ich blok by mohol vo voľbách získať 20,5 percenta hlasov.    
      

Druhé miesto so ziskom 8,6 percenta hlasov podľa v stredu zverejnených prieskumov obsadí zrejme Radikálna strana populistického politika Oleha Ľaška.
      

Podľa oficiálneho vyjadrenia Ústrednej volebnej komisie v Kyjeve sa voľby nepodarí uskutočniť v 15 volebných obvodoch Donbasu (deviatich z 21 v Doneckej oblasti a šiestich z 11 v Luhanskej oblasti). Napriek tomu budú môcť obyvatelia regiónu hlasovať v celkove 213 volebných miestnostiach oboch oblastí.
      

Je známe, že proruskí separatisti tieto voľby neuznávajú a chystajú vlastné na 2. novembra.
      

Volebné miestnosti v postsovietskej krajine sa zatvoria o 20.00 hod miestneho času (19.00 h SEČ). Krátko po ich uzavretí sa počíta síce s prvými prognózami volebných výsledkov, tie relevantné však vzhľadom na komplikovaný volebný systém možno očakávať až v pondelok.
      

Bezpečnosť voličov, členov volebných komisií, ako aj nerušený priebeh volieb bude zabezpečovať podľa ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova 82.000 príslušníkov poriadkových síl vrátane členov jednotiek rýchleho nasadenia o celkovom počte 4000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies