Na Ukrajine sa začala mobilizácia, v Donecku sa stále bojuje

NETKY.SK • 20 Január 2015, 09:39 • 2 min
Na Ukrajine sa začala mobilizácia, v Donecku sa stále bojuje

KYJEV - Na Ukrajine sa dnes začína štvrtá vlna mobilizácie, pričom ďalšie dva nábory do armády sa uskutočnia ešte aj v apríli a máji. Celkovo môže byť v roku 2015 na službu v ukrajinskej armáde povolaných 104.000 ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mobilizácia sa začala v súlade s výnosom prezidenta Petra Porošenka, ktorý minulý týždeň schválil ukrajinský parlament.

 

Minister obrany Stepan Poltorak dnes apeloval na členov odvodových komisií, aby robili kvalitný výber spomedzi kandidátov na službu v armáde. Vyzval, aby komisie v prvom rade do armády povolali dobrovoľníkov a ľudí s vojenskými skúsenosťami.

 

Podľa ukrajinskej agentúry Ukrinform sa aj dnes vedú prudké boje o kontrolu nad letiskom v Donecku. 

 

Silám vládnej tzv. protiteroristickej operácie (ATO) sa darí útoky separatistických oddielov odrážať, pričom ich vytlačili z predných útočných línii, doplnil ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk. Vojaci vládnej armády na doneckom letisku - na Ukrajine sa pre nich vžila prezývka "Kyborgovia" - naďalej kontrolujú nový terminál letiska.

 

 

Protivládne sily najnovšie útočia aj na pozície vládnych vojsk v okolitých obciach v snahe zabrániť prístupu posíl pre oddiely ATO.

 

Velenie ATO dnes informovalo, že za posledných 24 hodín boli pozície vládnych síl zo strany protivníka ostreľované 102-krát. Len v Donecku prišli o život dvaja civilisti a ďalších 11 ich bolo zranených.

 

 

 

 

 

Zhoršenie celkovej situácie na východe Ukrajiny, ktoré súvisí s vyostrením bojov medzi ukrajinskou armádou a separatistami, konštatovala dnes aj pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). 

 

Ako jej členovia uviedli pre britskú spravodajskú stanicu BBC, boje o donecké letisko sa postupne rozšírili do priľahlých častí Donecka. Humanitárnu situáciu tam označili za "absolútne hroznú".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies