Na Ukrajine proti Poroshenkovi začalo vyšetrovanie o vlastizrade po jeho rozhovore s Bidenom

NETKY.SK • 20 Máj 2020, 13:03 • 2 min
Na Ukrajine proti Poroshenkovi začalo vyšetrovanie o vlastizrade po jeho rozhovore s Bidenom

KYJEV - Úrad generálneho prokurátora Ukrajiny začal vyšetrovanie týkajúce sa vlasti zrady a zneužitia moci proti bývalému ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi po zverejnení záznamov o jeho rozhovoroch s bývalým viceprezidentom USA Josephom Bidenom a štátnym tajomníkom Johnom Kerrym. Informovala o tom „Ukrajinská pravda“.

slovakia

left justify in out

„Úrad generálneho prokurátora zapísal informácie do Jednotného registra vyšetrovacích konaní,“ informuje vydanie s odkazom na zdroje v kancelárii generálneho prokurátora. – „Vyšetrovanie sa začalo podľa časti 1 čl. 111 (velezrada) a časť 2 článok 364 (zneužitie právomoci alebo úradného postavenia) Trestného zákona Ukrajiny“.

 

Do spisu sa doplnia záznamy o telefonických rozhovoroch, ktoré odovzdal ministerstvu poslanec Najvyššej rady Andrei Derkach.

 

Predtým na tlačovej konferencii Derkach zverejnil zvukové nahrávky telefonických rozhovorov, na ktorých podľa neho Poroshenko, Biden a Kerry diskutujú o otázkach domácej politiky Ukrajiny. Poslanec uviedol, že jednou z tém rozhovorov, ktoré sa údajne uskutočnili na konci roka 2015 a v roku 2016, bolo poskytnutie americkou stranou Ukrajine „1 miliardu dolárov výmenou za zachovanie pracovných postupov Burisma“, ktorá je spojená so synom Josepha Bidena, Hunterom.

 

Na jednom zo záznamov rozhovoru medzi Poroshenkom a Kerrym, údajne 3. decembra 2015, americký úradník vyzýva ukrajinského prezidenta, aby „zvážil možnosť vyriešenia problému zámenou generálneho prokurátora Viktora Shokina“. Kerry tiež poukazuje na to, že tento problém znepokojuje viceprezidenta Bidena.

 

„Ak budete mať novú vládu a nového generálneho prokurátora, budem pripravený na verejné podpísanie záväzkov vo výške 1 miliardy dolárov,“ hovorí na zázname Biden. „Mimoriadne silná motivácia“,- odpovedal Poroshenko.

 

V apríli toho istého roku bol Shokin prepustený.

 

Záznamy obsahujú aj ďalšie informácie, ktoré naznačujú zasahovanie amerických politikov do ukrajinských záležitosti. Najmä, Biden radí znárodnenie Privatbank čo najskôr pred tým, ako sa v Spojených štátoch dostane k moci Donald Trump.

 

Poroshenko tiež informoval Bidena o zvyšovaní tarifu pre obyvateľstvo Ukrajiny a reforme štátnych podnikov.

 

V USA politickí oponenti Bidena, ktorý sa stane protihráčom Donalda Trumpa v nadchádzajúcich prezidentských voľbách na jeseň roku 2020, ho obviňujú z korupcie – ako viceprezident Spojených štátov podporoval podnikanie svojho syna Huntera v Číne a na Ukrajine, kde od roku 2014 do roku 2019 ten pôsobil v správnej rade najväčšej ukrajinskej nezávislej spoločnosti na ťažbu plynu Burisma Holdings. 

 

Zdroj:  

https://go.tass.ru/3clW

https://www.rbc.ru/politics/19/05/2020/5ec40c449a794736861a91e9



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies