Na UK vytvorili model na predpovedanie vývoja ceny elektriny

NETKY.SK • 12 August 2013, 10:26 • 2 min
Na UK vytvorili model na predpovedanie vývoja ceny elektriny

BRATISLAVA - Na Univerzite Komenského (UK) vytvorili unikátny model, prostredníctvom ktorého je možné predpovedať dopyt a cenu elektrickej energie.

slovakia

left justify in out

Autorom modelu je študent doktorandského štúdia Fakulty manažmentu UK Ján Smoleň. Agentúru SITA o tom informovala Andrea Földváryová z Oddelenia vzťahov s verejnosťou UK. Vzhľadom na aktuálnu liberalizáciu trhu s elektrinou v Európe a zavádzanie obnoviteľných zdrojov, veterných či solárnych zariadení, začína byť táto téma podľa jej slov čoraz aktuálnejšia aj v tomto odvetví. "Vďaka tomuto nástroju by mali ušetriť jednak výrobcovia a obchodníci s elektrinou, veľkí odberatelia, ale v neposlednom rade aj domácnosti,“ informoval o prínose modelu jeho autor. Zároveň dodal, že model môže byť zaujímavý aj pre regulátora, keďže poukazuje na množstvo trendov a zákonitostí, ktoré je možné na trhu sledovať.

Inovatívnosť prístupu spočíva nielen v tom, že model na predpovedanie cien elektriny na veľkoobchodnom trhu priamo vychádza z modelu na predpovedanie dopytu, ale taktiež i v tom, že pri vytvorení oboch modelov sa brali do úvahy viaceré inovatívne prvky. Medzi ne patrí napríklad faktor nízkych a vysokých teplôt zvyšujúcich dopyt po elektrine či zakomponovanie odstávok jadrových blokov, ktoré zvyšujú ceny elektriny, keďže zvyšujú nároky na výrobu z ostatných zdrojov. "V súčasnosti, keď sa hľadajú úspory vo všetkých oblastiach, je vytvorenie modelu, ktorý tomu napomáha, veľmi významné,“ poznamenala prorektorka Univerzity Komenského Mária Patakyová. 

Podobný model pôvodne uplatnili v aerolíniách, keďže výrobcovia elektriny majú s leteckými prepravcami spoločný, nadmieru dôležitý, faktor neuskladniteľnosti produktu. Časti modelu študenta UK, predovšetkým v oblasti predpovedania dopytu po elektrine, boli už overované aj v praxi. Overili ich v spoločnosti Slovenské elektrárne so záverom, že tento model predpovedá dopyt lepšie ako externé riešenie, ktoré používali v minulosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies