Na údajnú nečinnosť bratislavského exsudcu upozorňovali príslušní prokurátori

NETKY.SK • 25 September 2014, 15:04 • 2 min
Na údajnú nečinnosť bratislavského exsudcu upozorňovali príslušní prokurátori

BRATISLAVA - Na údajnú nečinnosť bývalého bratislavského sudcu Pavla D. upozorňovali príslušní prokurátori. Podľa generálnej prokuratúry tak robili dvoma spôsobmi – žiadosťami o vytýčenie hlavného pojednávania, respektíve žiadosťami o podanie správy o stave súdneho konania a sťažnosťami pre nečinnosť.

slovakia

left justify in out

 "Od roku 2012 do prvého polroka 2014 prokurátori podali 250 písomných žiadostí a 24 sťažností pre nečinnosť," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

 

Minister spravodlivosti Tomáš Borec podal začiatkom septembra trestné oznámenie na dnes už bývalého sudcu Okresného súdu Bratislava I. Pavla D. pre jeho údajnú nečinnosť v približne 50 prípadoch, ktoré sa napokon skončili premlčaním. Prípad už prevzal vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry, od prokuratúry dostal pokyn začať trestné stíhanie. Generálna prokuratúra teraz preskúmala takmer všetky trestné veci, v ktorých Pavol D. údajne konal s prieťahmi. Okresných prokurátorov nebudú trestať ani voči nim prijímať zákonné opatrenia. "Práve naopak, GP vysoko oceňuje ich profesionálny a kvalitný výkon právomoci prokurátora ako strany súdneho konania," povedala Predajňová. 

 

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vydal ešte v decembri 2013 opatrenia, aby v trestných veciach, kde koná sudca s prieťahmi, podali prokurátori sťažnosť pre nečinnosť sudcu. "Na základe opatrenia generálneho prokurátora podriadení prokurátori k 1. júlu 2014 podali 171 písomných sťažností pre nečinnosť sudcov v konkrétnych trestných veciach," doplnila Predajňová. 

 

Niekdajší sudca Pavol D. sa sám vzdal funkcie sudcu k 1. máju. Čelil viacerým disciplinárnym návrhom. Predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová ho navrhla zbaviť funkcie sudcu. Podľa ministra Boreca disciplinárky v tomto prípade nestačia. „Myslím si, že to nie je dostatočné a že treba spraviť viac vzhľadom na túto exemplárnu nezodpovednosť,“ vyjadril sa Borec s tým, že preto podal návrh na prešetrenie, či sa nestal trestný čin. Podľa Borecovho názoru bol spáchaný trestný čin marenia úlohy verejným činiteľom. O začatí trestného stíhania sudcu však môže rozhodnúť iba prokurátor generálnej prokuratúry. Po 1. septembri na to pre novelizáciu Ústavy SR už nepotrebuje súhlas ústavného súdu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies