Na týždenník Charlie Hebdo sa pred kioskami stálo v rade

NETKY.SK • 14 Január 2015, 09:33 • 2 min
Na týždenník Charlie Hebdo sa pred kioskami stálo v rade

PARÍŽ - Vo Francúzsku sa dnes do predaja dostalo prvých 656.000 kusov nového čísla francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktoré do tlače pripravila redakcia zdecimovaná pred týždňom vražedným útokom dvojice islamistov.

slovakia

left justify in out

Prvá časť nákladu sa prakticky okamžite vypredala. Tí záujemcovia, ktorí si týždenník nerezervovali vo svojom stánku, ho dnes kúpili len veľmi ťažko.

 

Ako informovali francúzske médiá, v Paríži sa kiosky na železničných staniciach otvárajú o 04.30 h a dnes okolo 06.00 h pred nimi čakali rady ľudí s päťeurovkou v ruke, aby si kúpili týždenník, ktorého názov sa stal sloganom hnutia proti terorizmu, antisemitizmu, za slobodu tlače a obranu hodnôt hlásaných Francúzskou republikou.

 

Týždenník obvykle vychádzal v 60-tisícovom náklade, ale najnovšie číslo - mimoriadne kvôli tragédii, ktorá redakciu postihla - vychádza v náklade troch miliónov. Prvá časť z nich prišla do predaja dnes, ďalších 344.000 exemplárov rozdistribuujú v piatok. Zvyšné dva milióny budú rozvážať do stánkov do 19 januára. V predaji bude niekoľko týždňov. V predaji bude v 25 krajinách sveta.

 

 

Charlie Hebdo vyšiel dnes v 16 jazykových mutáciách s karikatúrou proroka Mohameda na obálke. Na zelenom pozadí je vykreslený moslim v bielom turbane, ktorý drží ceduľu s nápisom "Je suis Charlie". Titulok na obálke uvádza: "Tout est pardonné" (Všetko je odpustené), čo francúzske médiá vysvetľujú tak, že prorok Mohamed odpustil karikaturistom za to, že si z neho uťahovali.

 

img


Predchádzajúce karikatúry moslimského proroka, ktoré zverejnil týždenník Charlie Hebdo, podľa všetkého iniciovali minulotýždňové útoky. Podľa svedkov útočníci v redakcii kričali: "Pomstili sme proroka." Mnohí moslimovia považujú žarty na prorokovu adresu za rúhanie a jeho vyobrazovanie je v islame zakázané.

 

Pri streľbe, ktorú minulú stredu rozpútali v redakcii Charlie Hebdo bratia Said a Chérif Kouachiovci, zahynulo spolu 12 ľudí vrátane kľúčových karikaturistov - Stéphana Charbonniera, publikujúceho pod menom Charb, Georgea Wolinského, Jeana "Cabu" Cabuta a Bernarda "Tignous" Verlhaca.

 

 

 

 

 

O deň neskôr tretí útočník, Amédy Coulibaly, na juhoparížskom predmestí Montrouge smrteľne zranil 26-ročnú policajtku Clarissu Jean-Philippovú.

 

Coulibaly potom útočil aj minulý piatok, keď v supermarkete s kóšer potravinami v Paríži zadržiaval skupinu rukojemníkov, pričom štyroch z nich zastrelil hneď pri obsadení obchodu.

 

Páchateľov všetkých troch útokov polícia zastrelila minulý piatok pri takmer súbežných operáciách v Paríži a v obci Dammartin-en-Goele, kde sa Kouachiovci od piatkového rána skryli pred políciou. Predtým, než ich policajti zneutralizovali, sa všetci traja ešte pokúšali prestrieľať z objektov, kde sa skrývali.

 

Útoky islamistov v Paríži si vyžiadali celkovo 17 obetí na životoch.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona