Na tureckej základni Incirlik pristálo šesť amerických stíhačiek F-16

NETKY.SK • 9 August 2015, 18:37 • 2 min
Na tureckej základni Incirlik pristálo šesť amerických stíhačiek F-16

ANKARA - Prvýkrát od začiatku náletov koalície vedenej Spojenými štátmi na bojovníkov tzv. Islamského štátu (IS) pristálo dnes na tureckej leteckej základni Incirlik šesť amerických stíhačiek F-16.

slovakia

left justify in out

Bez ďalších podrobností o tom dnes informovala prostredníctvom siete Twitter misia USA pri NATO.

 

Príchod lietadiel potvrdila aj turecká strana, podľa ktorej stíhačky prileteli zo základe Aviano v Taliansku. Turecká tlačová agentúra Dogan okrem toho oznámila, že na základňu Incirlik dorazilo aj 300 amerických pilotov z 31. stíhacieho krídla.

 

Turecko koncom júla povolilo využívanie svojej strategicky umiestnenej základne vzdušnými silami Spojených štátov pri bojových operáciách proti IS. Išlo o zásadnú zmenu v politike Ankary, ktorá dovtedy váhala s razantnejším postupom voči islamistom na severe Sýrie, s ktorou má spoločné hranice. Prispel k tomu aj samovražedný bombový útok v meste Suruč, pri ktorom 20. júla zahynulo 32 ľudí, prevažne študentov. Z útoku obvinila turecká vláda Islamský štát.

 

Pri pozemnej ofenzíve proti islamistom sa Washington spolieha na iracké sily, kurdské milície a umiernenú opozíciu voči režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

 

Už vyše štyri roky trvajúca sýrska občianska vojna napomohla rozmachu IS, ktorý teraz ovláda rozsiahle územia v Sýrii a Iraku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona