Na Turci zaznamenal 50-ročný prietok vody

NETKY.SK • 16 Február 2016, 16:27 • 2 min
Na Turci zaznamenal 50-ročný prietok vody

BRATISLAVA – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zaznamenal vo februári tohto roka na viacerých tokoch Slovenska prietoky vody, ktoré sa vyskytujú len raz za niekoľko desiatok rokov.

slovakia

left justify in out

"Hydrologicky najvýznamnejšie kulminácie sa vyskytli v dňoch 10. a 11. februára v povodí Slanej, na prítokoch Turiec a Muráň. Kulminačný prietok v Gemerskej Vsi na Turci dosiahol hodnotu prietoku s dobou opakovania raz za 50 rokov, v Behynciach raz za 20 rokov a na Muráni v Bretke sa vyskytol desaťročný prietok," uvádza SHMÚ.

 

Podľa SHMÚ februárové povodne nie sú neobvyklé, ich príčinou býva viacero nepriaznivých faktorov, ako sú výdatné zrážky vo forme dažďa, výrazné oteplenie a s ním spojené topenie sa snehovej pokrývky.

 

"Tohtoročná povodňová situácia, ktorá najviac zasiahla povodie Slanej a Ipľa, bola výnimočná najmä tým, že sa na nej aj napriek zimnému mesiacu február podieľali len tekuté zrážky. Povodie Slanej a Ipľa boli takmer bez snehovej pokrývky," konštatuje SHMÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies