Na Turci obnovili vyše dvadsať kilometrov cesty I/65

NETKY.SK • 4 December 2015, 14:09 • 2 min
Na Turci obnovili vyše dvadsať kilometrov cesty I/65

BRATISLAVA - Slovenská správa ciest (SSC) v tomto roku v Turci zrekonštruovala a zmodernizovala viaceré úseky cesty prvej triedy 65 v dĺžke vyše 22 kilometrov. Ide o úseky: obchvat Martina, Príbovce - Martin juh, Dolná Štubňa - Turčianske Teplice, Stará Kremnička - Kremnica.

slovakia

left justify in out

Použité stavebné a bezpečnostné opatrenia na týchto úsekoch podľa ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja zvýšia bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, komfort cestovania a znížia nehodovosť. Nové technické riešenia zabezpečia ochranu chodcov aj motocyklistov. "Cesty I. triedy svojou kapacitou už v súčasnosti v mnohých úsekoch nepostačujú a sú v zanedbanom stave," zdôvodnil ich rekonštrukciu štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček.


Rekonštrukcia ďalších úsekov na hlavnej ceste 65 sa pripravuje. Pre úsek medzi Turčianskymi Teplicami a Príbovcami je spracovaná projektová dokumentácia pre stavebné povolenie. V súčasnosti ešte pokračuje štátna expertíza, čiže technicko-ekonomické posúdenie stavby, a majetkovoprávne vysporiadanie stavby. "Ministerstvo dopravy vyvíja maximálne úsilie na ukončenie procesu prípravy tejto stavby a je prioritou ministerstva čo najskoršie začatie realizácie stavby v budúcom roku," povedal Stromček.


K ďalšiemu úseku Kremnica - Kremnické Bane je spracovaná projektová dokumentácia pre stavebné povolenie. Žiadosť o stavebné povolenie plánuje Slovenská správa ciest podať na prelome tohto a budúceho roku. "Predpokladáme, že štúdia realizovateľnosti potvrdí opodstatnenosť tejto stavby," očakáva Stromček. Financovanie týchto stavieb je navrhnuté z peňazí Európskej únie. V ďalšom roku plánuje Slovenská správa ciest obstarať aj dokumentáciu pre stavebné povolenie na úsek Kremnické Bane - hranica Banskobystrického a Žilinského kraja.


V súčasnosti sa spracováva aj štúdia realizovateľnosti pre výstavbu rýchlostnej cesty R3 Martin - Šášovské Podhradie, ktorá by odľahčila cestu prvej triedy na tomto úseku. "Štúdia realizovateľnosti je potrebná pre možnosť financovania projektov z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 - 2020. V rámci tejto štúdie sa posudzuje aj cesta I/65 vo vzťahu k projektom, ktoré má v investičnom pláne Slovenská správa ciest," informoval hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Ministerstvo dopravy do výstavby a rekonštrukcie ciest prvej triedy na celom území Slovenska investovalo takmer 500 mil. eur, počet zrekonštruovaných a zmodernizovaných kilometrov týchto ciest sa v tomto období blíži k sedemsto. Veľký podiel na tom majú financie z Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies