Na tulipánovom pochode môžu ľudia podporiť trpiacich Parkinsonovou chorobou

NETKY.SK • 7 Apríl 2018, 14:23 • 2 min
Na tulipánovom pochode môžu ľudia podporiť trpiacich Parkinsonovou chorobou

BRATISLAVA - Bratislavčania môžu v sobotu v Sade Janka Kráľa podporiť ľudí trpiacich Parkinsonovou chorobou. Pri príležitosti Svetového dňa Parkinsonovej choroby (11.4.) sa tam totiž koná Tulipánový pochod. Spolupatričnosť týmto pochodom vyjadrujú nielen ľudia v Bratislave, ale po celom svete.

slovakia

left justify in out

Tento ročník je venovaný téme pomoci pacientom. "Tak ako všetci, aj pacienti s Parkinsonovou chorobou potrebujú vedieť, že nie sú sami," uviedol predseda občianskeho združenia (OZ) Slovenský pacient Radoslav Herda.

 

Predsedníčka Spoločnosti Parkinson Slovensko (SPS) Katarína Félixová poukázala na to, že mnoho pacientov trpiacich touto chorobou sa za ňu hanbí, čo prehlbuje ich sociálnu izoláciu. "Je preto dôležité, aby sme si všímali týchto ľudí medzi nami a citlivo reagovali," uviedla.

 

Poukázala aj na typický problém parkinsonika, že stuhne pred prekážkou, napríklad na priechode pre chodcov, pred turniketmi či samozatváracími dverami. "Keď uvidíte človeka, ktorý sa nevie rozbehnúť, spýtajte sa ho na to, či nepotrebuje pomoc. Určite ho takáto ponuka poteší," povedala.

 

Podľa ročenky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) z roku 2016 postihovala Parkinsonova choroba 22.402 Slovákov, podiel žien a mužov je prakticky vyrovnaný. Priemerný vek vzniku choroby je 60 rokov, desať percent pacientov však ochorie už pred 40. rokom života.

 

Liečba Parkinsonovej choroby sa zameriava na navrátenie pacienta do normálneho života. Najnovšia liečba, ktorá je dostupná i pre pacientov na Slovensku, zmierňuje príznaky choroby podľa štyroch štádií závažnosti, je prísne individuálna, každému pacientovi zaberajú iné lieky. Liečba však nezabezpečuje pacientovi život bez symptómov. Napriek riadnemu podávaniu liekov sa pri poklese účinnosti pravidelne a niekoľkokrát denne objavuje 15- až 30-minútová stuhnutosť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies