Na trón nastúpi nový belgický kráľ Filip

NETKY.SK • 21 Júl 2013, 09:16 • 2 min
Na trón nastúpi nový belgický kráľ Filip

BRUSEL - Odovzdanie moci sa uskutoční v deň belgického štátneho sviatku, ktorý si krajina každoročne pripomína

slovakia

left justify in out

Belgicko bude mať nového kráľa. Monarcha Albert II. abdikuje po 20 rokoch vládnutia a trón dnes odovzdá svojmu najstaršiemu synovi. 

Sedemdesiatdeväťročný Albert sa najprv svojím podpisom vzdá právomocí kráľa v prítomnosti belgického premiéra Elia di Rupa, ktorý má v krajine v rukách politickú moc, uviedla agentúra DPA.

Po ceremónii, ktorá sa v ranných hodinách uskutoční v kráľovskom paláci, zloží nový monarcha Filip kráľovský sľub pred zákonodarcami v budove parlamentu v centre Bruselu.

Kráľ Filip a kráľovná Mathilde následne podľa očakávania pozdravia ľudí z balkóna paláca a ceremónie, ktorých súčasťou bude aj bohoslužba a vojenská prehliadka, ukončia veľkolepým ohňostrojom.

Päťdesiattriročný nový kráľ sa takmer ihneď ocitne v kampani pred voľbami v roku 2014, ktorá sa zameriava na prehĺbení rozkolu medzi oboma hlavnými belgickými jazykovými skupinami.

Odovzdanie moci sa uskutoční v deň belgického štátneho sviatku, ktorý si krajina každoročne pripomína, píše DPA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona