Na troch miestach Sýrie sa začalo nové dvojdňové prímerie

NETKY.SK • 27 August 2015, 12:25 • 2 min
Na troch miestach Sýrie sa začalo nové dvojdňové prímerie

BEJRÚT - Strany sýrskej občianskej vojny začali dnes dodržiavať nové dvojdňové prímerie v meste Zabadání neďaleko Damasku a dvoch dedinách na území provincie Idlib, kde prerušili boje na rovnako dlhý čas aj pred dvoma týždňami.

slovakia

left justify in out

O najnovšej dohode medzi povstalcami, vládnymi silami a libanonským hnutím Hizballáh, ktoré stojí na strane Damasku, informuje agentúra Reuters odvolávajúca sa na exilové Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Británii a zdroje blízke vyjednávaniu. Prímerie v Zabadání pri hranici s Libanonom, ako aj šiitských dedinách Kafarjá a Fúa v Idlibe začalo platiť o 6.00 h miestneho času (5.00 SELČ).


Stranu povstalcov zastupovala v príslušných rokovaniach radikálna sunnitská skupina Ahrár aš-Šám spriaznená s Frontom an-Nusra, ktorý je považovaný za sýrsku odnož teroristickej siete al-Káida. Všetky tri miesta sa nachádzajú v západnej časti Sýrie, mimo hlavných bášt sunnitských extrémistov z konkurenčnej organizácie Islamský štát (IS).

 

Predošlé prímerie vzťahujúce sa na rovnaké mesto a dediny pomohli vyjednať Irán a Turecko, po krátkom predĺžení však stroskotalo a vystriedali ho ďalšie prudké boje. Nemenovaný bojovník na strane vládnych síl povedal, že prestrelky v Zabadání ovládanom povstalcami sa zintenzívnili aj pred začiatkom nového prímeria.


Cieľom prerušenia bojov je vytvoriť priestor pre vyjednávanie o trvalejšej dohode v oboch oblastiach, ktorá by mala zabezpečiť odsun povstalcov zo Zabadání a obyvateľov z dedín v Idlibe. Ahrár aš-Šám tvrdí, že stroskotanie predošlého kola rokovaní spôsobila iránska delegácia. Zabadání leží v blízkosti diaľnice spájajúcej sýrsky Damask s libanonským Bejrútom, je preto významným strategickým bodom. Sýrske vládne sily a Hizballáh už dlhšie bojujú proti tamojším povstalcom, čo donútilo k úteku takmer celé civilné obyvateľstvo.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies