Na trnavskom javisku dnes opäť bude herec Martin Gregor

NETKY.SK • 16 November 2016, 10:26 • 2 min
Na trnavskom javisku dnes opäť bude herec Martin Gregor

TRNAVA – Na rodáka, slovenského herca Martina Gregora budú dnes spomínať v Trnave. V divadle je pripravené stretnutie priaznivcov, pamätníkov i členov rodiny, ktoré pripomenie osobnosť umelca s nezameniteľným hlasom, čo prešiel ťažkými životnými skúškami.

slovakia

left justify in out

Trnava na Gregora nezabúda ani viac ako tridsať rokov po jeho smrti, stal sa jej čestným občanom in memoriam a od vlaňajška je po ňom pomenovaná aj jedna z ulíc v meste.

 

Martin Gregor sa narodil v Trnave v roku 1906 ako Martin Guttmann. Osem rokov pracoval ako sústružník v trnavskom Coburgu, no po otvorení Hudobno-dramatickej akadémie v Bratislave sa rozhodol študovať herectvo. Do Slovenského národného divadla (SND) nastúpil v sezóne 1932/1933 ako študent druhého ročníka. V roku 1940 ho pre židovský pôvod prepustili, v roku 1944 bol transportovaný a postupne sa dostal až do štyroch koncentračných táborov - Auschwitz, Rydultowy, Mauthausen a Gusen. Ani po skončení vojny sa nevyhol perzekúcii, v 50. rokoch ho obvinili z oportunizmu a opäť prepustili z práce. Po uvoľnení politickej atmosféry sa vrátil do SND, kde sa stal neskôr riaditeľom a šéfom činohry, bol i spoluzakladateľom Divadla Nová scéna.

 

Na konte má množstvo divadelných postáv, neopomenuteľná je Gregorova spolupráca s rozhlasom. A práve Slovenský rozhlas bude dnešné stretnutie Na javisku Martin Gregor aj zaznamenávať a plánuje ho zaradiť vo vianočnom období na Rádiu Regina. Účasť pred rozhlasovým mikrofónom podľa Martina Jurča z RTVS prisľúbil syn Peter Gregor, bývalý dramaturg Činohry SND Andrej Kret a teatrológ Karol Mišovic. Súčasťou podujatia budú aj ukážky z hercovej rozhlasovej tvorby, čítanie z kníh manželky Magdy Gregorovej, kde spomína aj na Trnavu a tiež výstava z archívnych materiálov Divadelného ústavu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies