Na trnavskej poliklinike vyšetrili dinosaurie vajce

NETKY.SK • 19 November 2013, 17:26 • 2 min
Na trnavskej poliklinike vyšetrili dinosaurie vajce

TRNAVA – Zatiaľ najstarším "pacientom", ktorého vyšetrovali na poliklinike v Trnave, bolo zhruba 70 miliónov rokov staré dinosaurie vajce. Dnes ho do Inštitútu zobrazovacej diagnostiky (IZD) priniesol paleontológ Martin Kundrát, aby pomocou počítačovej tomografie (CT) dokázal jeho pružnú štruktúru. Vajce sa podrobilo vyšetreniu ako bežní pacienti, zoskenovanie asi dva kilogramy vážiacej fosílie trvalo len niekoľko sekúnd.

slovakia

left justify in out

Vajce pochádza z mongolskej púšte Gobi a je majetkom Slovenského národného múzea. Pomocou trojrozmerného výstupu z najmodernejšieho CT prístroja v regióne strednej a východnej Európy, ktorý je inštalovaný v IZD, chce vedec preskúmať deformácie skamenenej škrupiny a zistiť jej pôvodné vlastnosti. Práve tie by mohli byť dôkazom, že vajcia niektorých dinosaurov nemali pevnú štruktúru, ako poznáme u bežných vajec, ale boli mäkšie. Kundrát tak na základe skenu môže ako prvý na svete potvrdiť hypotézu, s ktorou pred rokmi vyšiel americký odborník Jack Horner, poradca Stevena Spielberga pri filme Jurský park.

"Zatiaľ nevieme, ktoré dinosaury mali takéto vajcia, na svete ich je viacero," povedal Kundrát, ktorý pôsobí v Centre evolučnej biológie Univerzity v Uppsale a na ďalších vedeckých pracoviskách vo svete. Vajce, ktoré bolo vyšetrené, má na povrchu viditeľný otvor. Kundrát predpokladá, že malý dinosaurus sa z neho vyliahol. Cez otvor sa doň dostali sedimenty, no napriek tomu škrupina nepraskla ani nenaznačuje vážne poškodenie. Výsledky výskumu by mali byť známe v priebehu roka. "Potom ich rád prídem prezentovať na Slovensko," povedal Kundrát novinárom, ktorí boli na unikátnom experimente prítomní. Vedec plánuje pomocou trojrozmerného modelu vypočítať pravdepodobný tvar vajca pred vyliahnutím dinosaura. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies