Na trhu s ropou sa hrá poker, najlepšie karty má Saudská Arábia

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 18:17 • 2 min
Na trhu s ropou sa hrá poker, najlepšie karty má Saudská Arábia

BRATISLAVA - Súčasná situácia na trhu s ropou pripomína poker. Pri nízkych svetových cenách ropy najdlhšie vydržia na trhu krajiny s najnižšími produkčnými nákladmi. Uviedol to dnes v diskusnej relácii Ekonomika tu a teraz na TABLET.TV analytik spoločnosti Trim Broker Tomáš Mikulík

slovakia

left justify in out

"Najlepšie karty má ten, kto má najnižšie produkčné náklady. Momentálne trpia všetky krajiny, ktoré produkujú ropu. Najmenej však trpia tie, ktoré majú najnižšie produkčné náklady. Medzi ne patrí Saudská Arábia, pretože najnižšie náklady majú oni, keďže ťažia ropu na pevnine. Je to okolo úrovne 30 až 40 USD za barel," priblížil Mikulík.

 

O niečo vyššie náklady na ťažbu majú podľa neho producenti, čo ťažia ropu z mora. "Ešte o niečo vyššie náklady majú tí, čo vykonávajú tzv. hlbokomorskú ťažbu, ako sa o nej uvažovalo v Rusku, alebo ktorá sa vykonáva v Mexickom zálive. Najvyššie náklady majú práve tí producenti, ktorí poslední prišli na trh, teda bridlicová produkcia ropy z USA, Kanady a ďalších krajín," spresnil.

 

Producenti ťažiaci ropu z bridlíc podľa neho nie sú "mimo hry". "Pôvodný plán (tradičných producentov) bol taký, aby sa ceny ropy prepadli, americký energetický trh skolabuje počas pár mesiacov, oni znížia produkciu, Saudská Arábia a ostatné krajiny vyplnia medzeru na trhu s tým, že nová rovnováha nastane pri väčšom podiele na trhu zo strany združenia OPEC. To je to, o čo sa hrá. Momentálne sa nehrá o to, kto má aké zisky z ropy, ale o to, kto vydrží túto hru a získa väčší podiel na trhu," vysvetlil.

 

Prekvapením podľa Mikulíka na trhu však bolo, že aj vďaka uvoľneným finančným podmienkam v USA a vďaka tomu, že producenti sa zaistili na trhu opciami, dokázali nepriaznivé okolnosti vyše roka znášať bez väčšej ujmy. "Dokonca (producenti z bridlíc) ešte potom, ako začala padať cena ropy, dokázali dostať produkciu na nové maximá," povedal.

 

"Toto nikto nečakal, a to bol dôvod, prečo sme videli nielen prvú vlnu prepadu cien ropy, ktorá trvala niekedy do januára 2015, ale ešte v závere minulého roka sme videli ďalšiu veľmi prudkú vlnu prepadu trvajúcu až do polovice februára 2016. Videli sme 12- až 13-ročné (cenové) minimá ropy. Bolo to spôsobené tým, že Američania vydržali oveľa dlhšie, ako niekto čakal," objasnil.

Američania však podľa analytika momentálne postupne znižujú produkciu ropy, lebo pre firmy znamená veľký finančný úder, pretože majú už napríklad problémy so získaním úverov.

 

USA vydržali podľa neho za určitých okolností a vďaka určitým nástrojom a húževnatosti aj dlhšie, ako sa čakalo. Ale nemôžu túto situáciu vydržať večne. "Posledné mesiace začína ich produkcia ropy pomaly klesať. Má sa za to, že Amerika je za zenitom. Cena ropy sa možno už nevráti na úrovne okolo 100 USD za barel, ale na úrovne asi 60 až 70 USD za barel ropy," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies