Na tradičnú mariánsku púť do Lúrd dnes prišlo vyše 25 000 ľudí

NETKY.SK • 15 August 2017, 17:24 • 2 min
Na tradičnú mariánsku púť do Lúrd dnes prišlo vyše 25 000 ľudí

LURDY - Na tradičnej púti pri príležitosti katolíckeho sviatku Nanebovzatia Panny Márie sa dnes vo francúzskom pútnickom meste Lurdy zúčastnilo viac ako 25.000 veriacich.

slovakia

left justify in out

Na ich bezpečnosť dohliadalo približne 300 príslušníkov polície a žandarmérie, ako aj asi 30 vojakov nasadených v rámci protiteroristickej operácie Sentinelle. Pútnici sa k priestoru, kde sa konala tradičná omša, dostávali cez "labyrint" vytvorený z policajných zátarás. Jeho vytvorením sa polícia snažila predísť prípadnému útoku spáchanému vrazením auta do davu ľudí.

 

V priestore pred jaskyňou Grotte de Massabielle, kde sa podľa tradície v roku 1858 dievčaťu Bernadette Soubirousovej zjavovala Panna Mária, sa dnes vytvárali dlhé rady čakajúcich veriacich, pretože z bezpečnostných dôvodov k nej ochranka púšťala len tri osoby naraz, nie 12 ako zvyčajne. Všetci pútnici okrem toho museli prejsť aj kontrolou svojej batožiny. Nad areálom hliadkoval policajný vrtuľník.

 

Policajná prefektúra kraja Hautes-Pyrénées uviedla, že policajných posíl na púti bolo tento rok menej ako vlani, keď sa púť v Lurdoch konala v bezprecedentnej situácii - krátko po vražde kňaza Jacqua Hamela, ktorá sa odohrala 26. júla 2016 priamo v chráme a počas omše, a mesiac po teroristickom útoku na Anglickej promenáde v Nice, kde islamista pri zámernom vrazení autom do davu ľudí zabil 86 osôb prizerajúcich sa ohňostroju k Dňu Bastily.

 

Na námestí a priľahlom priestore v blízkosti lurdskej baziliky sa dnes už tradične slúžila omša v mnohých jazykoch vrátane čínštiny a arabčiny. Biskup z Tarbes a Lúrd, Nicolas Brouwet, vo svojej kázni vyzval prítomných "prijať pozvanie zotrvať v tichu a načúvať, čo hovorí Boh."

 

"Ak necháme Boha, aby riadil naše životy, získame viac a dostaneme sa ďalej, než by sme si vôbec boli dokázali predstaviť," uviedol. Tradičná - a vo Francúzsku najväčšia katolícka - púť do Lúrd, ktorá je oslavou Nanebovzatia Panny Márie, sa koná od roku 1873.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies