Na titul si trúfa Valverde, Nibali aj obhajca Costa

NETKY.SK • 26 September 2014, 12:21 • 2 min
Na titul si trúfa Valverde, Nibali aj obhajca Costa

PONFERRADA - Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike vyvrcholia v nedeľu v španielskej Ponferrade pretekmi v elitnej kategórii mužov.

slovakia

left justify in out

Na dúhový dres majstra sveta je niekoľko ašpirantov vrátane obhajcu trofeje Portugalčana Ruia Costu. Zatiaľ posledným úspešným obhajcom titulu bol Talian Paolo Bettini v rokoch 2006 a 2007. "Rok v dúhovom drese som si veľmi užíval, ale obhájiť titul bude náročné. Verím, že zostanem v hre až do konca pretekov a budem môcť využiť svoje skúsenosti z taktiky a rýchly finiš," uviedol Costa, ktorého cituje server cyclingnews.com.

 

Na cyklistov čaká v nedeľu od 10.00 h 14 okruhov po 18,2 km v celkovej dĺžke 254,8 km. Na trati budú musieť prekonávať dve stúpania Confederación a Mirador s maximálnym sklonom terénu 11% a celkovým počtom 4284 výškových metrov. Posledné štyri kilometre každého z okruhov sú však z kopca a samotný záver na rovine. 

 

V 203-člennom štartovom poli budú aj traja Slováci. Bratia Martin a Peter Velitsovci sa pokúsia pomôcť Petrovi Saganovi v jeho veľkej túžbe získať medailu. Vlani v dažďom zmáčaných pretekoch v talianskej Florencii Sagan až v samom závere pretekov vypadol z boja o medailu a obsadil 6. miesto. Profil trate by mal slovenskému reprezentantovi vyhovovať, problémom je však slabší, resp. nedostatočne početný tím. "Neviem, čo môžem od seba očakávať," odbíjal mediálny tlak počas záverečnej prípravy v dejisku pretekov Sagan. V uplynulých dňoch tam trénoval po boku brata Juraja, ktorý je náhradníkom pre preteky jednotlivcov. 

 

Najväčšia pozornosť sa v nedeľu sústredí na domácich cyklistov. Lídrom silnej 9-člennej španielskej ekipy (chýba v nej čerstvý víťaz Vuelty Alberto Contador) bude Alejandro Valverde, možno najväčší smoliar dojazdov svetových šampionátov na ceste. Od roku 2003 vybojoval dve strieborné a tri bronzové medaily, ale zlato sa mu na hrudi nezalesklo zatiaľ ani raz. Španieli čakajú na svojho majstra sveta od roku 2004, keď tretí raz triumfoval Óscar Freire. "Budem v pretekoch španielskym lídrom, ale môže sa to aj zmeniť. Závisí od vývoja na trati. Máme ďalšie silné mená v zostave, napríklad Joaquína Rodrígueza. Ak to bude naozaj potrebné, môžeme si vymeniť úlohy,“ prízvukoval vlani bronzový Valverde aj pre CyclingNews. 

 

Na úspech si trúfa aj líder talianskeho tímu Vincenzo Nibali, tohtoročný šampión Tour de France: "Nemôžem povedať, že forma je rovnaká ako na Tour, to sa ani nedá, lebo tam som šiel na 150%. Tlak je na domácich a to nám môže vyhovovať. A taktika? Snažiť sa rozbiť silné tímy, čiže pokúsiť sa o únik. Určite nečakať na záverečný finiš," prezradil Nibali. Obhajca titulu Costa na otázku, na koho si bude musieť dať v pretekoch pozor, menoval týchto cyklistov: "Fabian Cancellara, Vincenzo Nibali, Peter Sagan a Alejandro Valverde." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies