Na TdF tranzitná etapa - historická pre žltého Sagana

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 11:11 • 2 min
Na TdF tranzitná etapa - historická pre žltého Sagana

GRANVILLE - Na Tour de France čaká na cyklistov v najbližších troch dňoch najmä únavný boj s časom. Prvá z trojice najdlhších etáp 103. ročníka povedie z Granville do Angers, meria 223,5 km, a na jej štarte krátko pred poludním sa odohrá historický okamih - slovenský cyklista Peter Sagan sa oblečie do žltého dresu lídra priebežnej celkovej klasifikácie.

slovakia

left justify in out

Získal ho vďaka takticky bezchybnému záveru 2. etapy v Cherbourgu, keď v cieľovom stúpaní nechal za sebou kompletnú klasikársku elitu na čele s Julianom Alaphilippom, Alejandrom Valverdem či Gregom van Avermaetom. "Žltý dres na Tour de France je pre mňa výnimočný, získal som ho v kariére prvýkrát. Uvidíme deň po dni, ako dlho ho budem môcť udržať. Mojou prioritou je zelený dres, ale zo všetkého najpodstatnejšie bude dôjsť v poriadku do Paríža," uviedol Peter Sagan vo viacerých reakciách po nedeľňajšom historickom okamihu na "Starej dáme".

 

Tretia etapa je tranzitnou medzi Normandiou a Anjou, cyklisti naberú od morského pobrežia na severe smer juh a vnútrozemie. Trasa nebude náročná, bude to skôr miniexkurzia do zaujímavých miest z histórie Francúzska. Začne sa v letovisku Granville, ktoré je prezývané aj Monako severu a končí sa v Angers, kde sa v roku 2004 tešil z prvého etapového víťazstva na TdF Belgičan Tom Boonen. Na francúzskej rovine sa neočakáva nadmerné vypätie v podaní tímov s jazdcami pre celkovú klasifikáciu, skôr tradičný scenár s únikom jazdcov menej ostrieľaných tímov a klasický šprintérsky záver. Portál Cyclingnews pripomína, že ubehlo už sedem rokov odvtedy, čo sa na Tour de France zatiaľ naposledy v prvom "rovinovom" týždni presadili v koncovke etapy jazdci z úniku pred hlavným poľom. Konkrétne v Perpignane vtedy triumfoval majster únikov Francúz Thomas Voeckler. Pondelková etapa bude mať jedinú vrchársku prémiu, aj to najnižšej štvrtej kategórie (Côte de Villedieu-les-Poéles, 25,5 km) s dĺžkou 1,5 km a priemerom 4,4%. Rýchlostná prémia príde na rad 52,5 km pred cieľom v Bouillé-Ménard. Pripomíname, že Peter Sagan si vďaka nedeľňajšiemu etapovému triumfu vypracoval na čele bodovacej súťaže solídny náskok 24 bodov pred Markom Cavendishom.

 

Podľa oficiálneho webu LeTour.fr bude dojazd 3. etapy mierne do kopca, čo by mohlo vyhovovať silovým typom šprintérov, akými sú André Greipel alebo Peter Sagan. Bývalý skvelý austrálsky šprintér Robbie McEwen, víťaz 12 etáp na TdF a trojnásobný šampión bodovacej súťaže, favorizuje Marcela Kittela. Dvadsaťosemročný Nemec pri dvoch účastiach na Tour de France vyhral osem etáp v rokoch 2013 a 2014. Vlani chýbal pre dlhodobé ochorenie.

 

"Chcem vidieť, ako Kittel zvíťazí v Angers. Dokáže to z hocijakej pozície, taktika nie je až taká dôležitá. Jeho špurt je predvídateľný, ale stále pekný na pozeranie. Samozrejme, tím odvedie pre neho svoju prácu," cituje McEwena Cyclignews. Najlepší v cieli 3. etapy sa očakávajú medzi 17.07 h - 17.22 h.

Fakty pred pondelkom na Tour de France:

Poradie po 2. etape (žltý dres): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 8:34:42 h, 2. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx-QuickStep +8 s, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +10, 4. Warren Barguil (Fr.) Giant-Alpecin, 5. Christopher Froome (V. Brit.) Team Sky, 6. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing - všetci +14

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 87 bodov, 2. Mark Cavendish (V. Brit.) Dimension Data 63, 3. Marcel Kittel (Nem.) Etixx-QuickStep 50, 4. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal 40, 5. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx-QuickStep 33, 6. Bryan Coquard (Fr.) Direct Énergie 25



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona