Na štartovacie revitalizačné projekty obce vyčerpali vyše 549.000 eur

NETKY.SK • 7 September 2011, 18:32 • 2 min
Na štartovacie revitalizačné projekty obce vyčerpali vyše 549.000 eur

Na štartovacie revitalizačné projekty obce vyčerpali vyše 549.000 eur

slovakia

left justify in out

img

Na štartovacie projekty v rámci Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR pre rok 2010 vyčlenila predsedníčka vlády zo svojho rozpočtu 580.000 eur. Z nich obce vyčerpali takmer 550.000 eur, zvyšné vrátili do štátneho rozpočtu.
      Peniaze použili na vybudovanie jednoduchých a nenáročných prvkov, ako sú odrážky na lesných cestách, vodoholdingy, zasiakavacie jamy, vrstevnicové vodozádržné pásy v poľnohospodárskej krajine, hrádzky v eróznych ryhách či na bezmenných vodných tokoch. Vyplýva to z vyhodnotenia realizačného projektu predmetného programu, ktorý dnes zobrala vláda na vedomie.
      Oproti pôvodnému plánu vybudovať 130.500 m3 vodozádržných prvkov a systémov v poškodenej krajine ich skutočný objem bol takmer 143.000 m3. S realizáciou týchto opatrení v rámci 24 štartovacích projektov sa začalo v jesenných mesiacoch minulého roku. Zabrániť mali výskytu povodní v jarných mesiacoch tohto roka. Ich udržateľnosť je garantovaná minimálne na 20 rokov. Do aktivít sa zapojilo 341 pracovníkov, z toho 159 nezamestnaných. Tieto práce vo viacerých lokalitách úspešne vykonávali aj rómski spoluobčania.
      Program prispel k zníženiu lokálnych povodňových rizík v 23 obciach v povodiach riek Ondava, Torysa, Hornád, Váh a Kysuca. Určujúcim kritériom pre ich výber a zaradenie do štartovacích projektov bola najmä skúsenosť s opakujúcimi sa lokálnymi povodňami. Rovnako so spracovaním projektov prevencie pred povodňami, na ktorých realizáciu dovtedy nezískali dostatok financií.
      Obce získali nové zručnosti, pričom tieto terénne opatrenia začali okamžite znižovať erózne procesy, povodňové riziká a riziká sucha na všetkých úsekoch, kde sa zrealizovali. Štartovacie projekty sa stali vzorom pre ďalších záujemcov. O zaradenie do prvého realizačného projektu programu v tomto roku sa uchádzalo 833 predstaviteľov obcí.
      Jedným z významných poznatkov, ktoré priniesli štartovacie projekty, je záujem poľnohospodárov meniť doteraz zaužívané hospodárske postupy. Dokonca začínajú uvažovať o spolupráci s obcami pri budovaní zasakávacích pásov na lúkach nad obcou, zmene orby, obnove starých ciest a medzí.
      Vďaka týmto opatreniam sa tento rok ušetrili náklady na odstraňovanie dôsledkov prívalových dažďov. Dovtedy museli obce na likvidáciu škôd a povodňové záchranné práce vynaložiť viac ako 500.000 eur. Táto suma dosahuje takmer hodnotu vloženej investície, ktorú poskytla premiérka zo svojej rezervy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies