Na talianskej farme zistili nebezpečný typ vtáčej chrípky!

NETKY.SK • 16 December 2014, 16:39 • 2 min
Na talianskej farme zistili nebezpečný typ vtáčej chrípky!

PARÍŽ - Taliansko oznámilo vypuknutie epidémie vtáčej chrípky na morčacej farme na severovýchode krajiny neďaleko Benátok. V pondelok o tom informovala Svetová organizácia pre zdravie zvierat (OIE).

slovakia

left justify in out

Kmeň vírusu identifikovali ako vysokopatogénny typ H5N8. Prítomnosť tohto kmeňa od začiatku novembra potvrdili aj na farmách v Holandsku, Nemecku a Británii. Na talianskej farme Porto Viro zabila nákaza už vyše 1200 moriek. Talianske ministerstvo zdravotníctva informovalo, že úrady už prijali kontrolné opatrenia a v okolí farmy vytvoria bezpečnostnú ochrannú zónu. Veterinárna služba začne s utrácaním vyše 30 000 vtákov na farme ešte v utorok.

Zistený vírus H5N8 je príbuzný kmeňu, ktorý tento rok zabil milióny vtákov v Ázii, najmä v Južnej Kórei. Kmeň je nebezpečný pre všetky druhy vtáctva, smrteľný je pre kurčatá a na ľudí môže byť prenosný len pri priamom styku s nakazenou hydinou. Nákazu u človeka však zatiaľ nezaznamenali. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) konštatovala, že po objavení nákazy kmeňom H5N8 na štyroch miestach Európy sa dá očakávať aj jej ďalší výskyt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies