Na Symbolickom cintoríne vo Vysokých Tatrách si pripomenú obete hôr

NETKY.SK • 21 Október 2016, 08:32 • 2 min
Na Symbolickom cintoríne vo Vysokých Tatrách si pripomenú obete hôr

VYSOKÉ TATRY – Na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese vo Vysokých Tatrách si v sobotu 22. októbra pripomenú obete hôr. Oproti vlaňajším ročníkom sa pietna spomienka bude konať o pár dní skôr.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol Maroš Petrík, námestník riaditeľa Štátnych lesov Tatranského národného parku, ktoré pietnu spomienku organizujú, k zmene zaužívaného termínu pristúpili z dôvodu každoročnej kolízie termínov so Sviatkom všetkých svätých.

 

„Tak ako každoročne, aj tento rok si koncom októbra uctíme pamiatku tých, ktorým sa láska k horám stala osudnou,“ priblížil Petrík. Odchod účastníkov bude o 10.30 h od Horského hotela Popradské Pleso. Pietna spomienka sa začne o 11.00 h a bude ukončená svätou omšou. V tomto roku na cintoríne pribudlo desať tabuliek s menami 13 obetí. Na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese sa tak v súčasnosti nachádza 362 tabuliek s 505 menami.

 

Symbolický cintorín vo Vysokých Tatrách je pietnym miestom na obete hôr, ktoré zahynuli nielen v slovenských veľhorách, ale aj pri iných horských nešťastiach. Zároveň je aj kultúrnou pamiatkou zapísanou do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Sprístupnený je od roku 1940. Jeho súčasťou sú aj kríže z Detvy, pričom dva najhlavnejšie sú osadené pri vstupe na cintorín. Dokopy sa ich v areáli nachádza 77, z čoho je 47 pôvodných.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona