Na svoju cestu sa vydal prvý Čech, ktorý chce obletieť svet

NETKY.SK • 26 Júl 2018, 06:58 • 2 min
Na svoju cestu sa vydal prvý Čech, ktorý chce obletieť svet

PRAHA - Na prvý sólový oblet okolo sveta českým letcom sa v stredu vydal z pražského letiska Točná Roman Kramařík. S jednomotorovým lietadlom Cessna 210 má pred sebou tridsať dní osamote v oblakoch.

slovakia

left justify in out

Kramařík, ktorého zatiaľ najdlhší let bol do Londýna, počas tejto cesty preletí cez tri oceány a tri kontinenty. "Preletieť musím aspoň 36.000 kilometrov a kúsok, čo zodpovedá dĺžke Obratníka raka," povedal 43-ročný Kramařík pred štartom. Vďaka tomu by mal byť jeho let oficiálne uznaný ako oblet zemegule. V kokpite strávi vyše 150 letových hodín.

 

Niekdajší majster Česka v leteckej akrobacii a advokát smeruje z Prahy východným smerom po trase cez Belehrad, Perzský záliv, Indiu, Thajsko, Taiwan, Japonsko, Tichý oceán, Spojené štáty a Azorské ostrovy. Cez Britániu sa potom vráti späť do Česka. Verejnosť ho bude môcť privítať na letisku v pražských Letňanoch v deň jeho návratu, ktorý je plánovaný na 8. septembra.

 

Priebeh Kramaříkovej cesty majú ľudia možnosť sledovať na internete a sociálnych sieťach. Vo vzduchu bude komunikovať cez satelitný telefón. Celkovo jeho cesta potrvá viac ako šesť týždňov.

 

Kramaříkova misia dostala pomenovanie Okrídlený lev. Po svojom návrate hodlá tento český dobrodruh napísať cestopis, mapujúci okrem cesty aj odkazy Čechov vo svete.

 

Ak sa Kramaříkovi cesta podarí, stane sa prvým Čechom, ktorý zvládne sólový let okolo sveta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies