Na Svetových vojenských hrách sa najväčšie šance na medailu pripisujú Milanovi Randlovi

NETKY.SK • 25 September 2015, 12:33 • 2 min
Na Svetových vojenských hrách sa najväčšie šance na medailu pripisujú Milanovi Randlovi

BANSKÁ BYSTRICA - Len osem armádnych športovcov bude Slovensko reprezentovať na Svetových vojenských hrách CISM v kórejskom Mungjeongu (2.-11. októbra). Najviac nádeji na medailový prienik sa pripisuje džudistovi Milanovi Randlovi, už aj pre to, že pred štyrmi rokmi s bronzom ako jediný dosiahol na medailový stupeň.

slovakia

left justify in out

Od roku 1995 armádni športovci vždy zo Svetových vojenských hier priniesli medailu, dovedna ich už nazbierali 23. Tentoraz si však na väčší medailový závber trúfajú menej, keďže výpravu tvorí skromný počet len ôsmich športovcov. Šéftréner VŠC Dukla Miloš Bátovský: "Na tomto podujatí môžu štartovať len profesionálni vojaci. Škoda, že na poslednú chvíľu z nej vypadla zo zdravotných dôvodov kladivárka Martina Hrašnová. Najviac nádejí vkladáme do Randla, no prekvapiť by mohli aj cyklisti Kováč a Tybor i triatlonista Džalaj. Všetkých menovaných dopĺňajú ešte oštepár Benák, džudista Milichovský, zápasník Jakus a plavec Klobučník."

 

Podľa Miloša Bátovského výpravu oklieštila aj povinnosť športovcov absolvovať kurz, aby sa stali vojakmi z povolania a mohli tak štartovať na hrách. "Bežne trvá deväť týždňov, športovcom sa skrátil na štyri, no napriek tomu pôsobí likvidačne a narúša celý tréningový proces, preto ho obchádzajú." Ako horúcu novinku Miloš Bátovský uviedol, že v polovici októbra do VŠC Dukla pribudne skokan Matúš Bubeník, od ktorého si v stredisku veľa sľubujú.

 

Okrem Svetových vojenských hier sa organizujú v armádnom sektore aj majstrovstvá sveta CISM v jednotlivých športoch a džudista Milan Randl pred dvoma rokmi v Astane vybojoval na nich zlato, pred ním vynikol s titulom v roku 2006 Zoltán Pálkovács v chorvátskom Vinkovci. Milan Randl s hodnosťou rotmajstra by mal teraz v Mungjeongu nadviazať na medailovú bilanciu, keď džudo zatiaľ na každých piatich Svetových vojenských hrách získalo medailu, v roku 1995 v Ríme striebro Semír Pepic, a Marek Matuszek, v roku 1999 v Záhrebe bronz Matuszek a Boris Novotný, v Catanii '2003 bronz Matuszek, v Haiderabade '2007 striebro Zoltán Pálkovács a v Riu'2011 bronz Randl.

 

"Už si to ani presne nepamätám, tuším bola bronzová, bol som ešte mlaďas," zalovil v hlave pri spomienke na medailový prienik Milan Randl. "Určite som však mal z nej veľkú radosť. Teraz som sám zvedavý, čo z mojej účasti vznikne, aký výsledok." Randl presne vie, čo na neho čaká. "Je to v podstate klasický turnaj, na každý sa treba poriadne pripraviť. Po majstrovstvách sveta v kazašskej Astane som začal cielene trénovať na tieto hry a myslím si, že to dopadlo super. Zápasí sa mi celkom dobre, takže si trúfam aj na medailu."

 

Na 'Military World Games' sa zvykne zísť v džude výborná konkurencia. "Kvalita nepochybne bude, aj keď v spleti turnajov, kde sa získavajú body do olympijskej kvalifikácie, je otázne, kto všetko príde," odhaduje Milan Randl. "Nie všetci pošlú svoje jednotky, na druhej strane niektoré krajiny vsadia na absolútnu špičku. Ja sám nejaký veľký význam tomuto podujatiu nepripisujem, skôr sa sústreďujem na olympijskú kvalifikáciu. Ak by som však vybojoval medailu, tak mi to len pomôže."

 

Olympijská kvalifikácia je pre Milana Randla prvoradá. "Tento rok stihnem ešte zo dva tri turnaje, všetko závisí od financií. V rebríčku som niekde tesne za posledným postupujúcim, čiže je to otázka pár bodov, aby som poskočil na žiadané miesto. Treba urobiť nejaký výsledok, buď väčší, alebo viac menších na menej významných turnajoch. V pláne máme v októbri vrcholné grandslamové turnaje v Paríži a Abú Dabí, rozmýšľali sme aj nad novembrovým Mauritiusom v Port Louis, čo je však dosť náročné na cestovanie. Na Grand Slamoch sa zbiera oveľa viac bodov, stačí vyhrať dva tri zápasy a máte ich oveľa viac ako na nejakých European Open, alebo African Open."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies