Na svete je nový Dia šlabikár

NETKY.SK • 27 August 2013, 06:21 • 2 min
Na svete je nový Dia šlabikár

HRABUŠICE - Prvý takzvaný Dia šlabikár uviedli dnes do života v rekreačnom stredisku Podlesok pri Hrabušiciach detskí diabetici spolu so svojimi rodičmi a priateľmi. Krst novej knihy následne vyvrcholil hudobným koncertom skupiny Smola a hrušky.

slovakia

left justify in out

"Podnetom pre vznik knihy bola snaha, aby žiadne dieťa s diabetom I. typu nestálo bokom od diania pre nevedomosť a nepripravenosť okolia na jeho ochorenie. Ambíciou autorov je podať ucelené a kompletné informácie o tejto problematike samotným diabetikom, ich rodinným príslušníkom, ale i všetkým, ktorí s detským diabetikom prichádzajú do kontaktu, to znamená učiteľom, trénerom či animátorom voľného času," informoval TASR spoluautor knihy Peter Herceg z občianskeho Združenia rodičov a priateľov diabetických detí (ZRaPDD) so sídlom v Spišskej Novej Vsi.

Ako ďalej uviedol, publikácia, ktorá vychádza v počiatočnom náklade 300 kusov, poskytuje základné informácie o ochorení, stravovaní, o právach a povinnostiach diabetikov, ale aj aktuálnu legislatívu, informácie, ako zvládnuť pobyt na dovolenke, školu, školské prostredie, ako športovať a mnoho iných užitočných rád poskytnutých členmi spišskonovoveského ZRaPDD. Publikácia sa začína bezplatne distribuovať záujemcom od dnešného dňa, na stiahnutie bude v elektronickej podobe na stránkach www.martinus.sk. 

Spolu s Dia šlabikárom je pre záujemcov k dispozícii zároveň CD prezentácia určená predovšetkým rodinám s diabetikmi, rodičom novozistených detských diabetikov či pedagogickým pracovníkom.

Na krste spomínanej publikácie v Slovenskom raji bola dnes večer prítomná vyše stovka účastníkov tohtoročného Letného stretnutia detských diabetikov spolu s ich rodičmi a priateľmi. Krstu Dia šlabikára a hudobnému koncertu predchádzala chutná večera, rôzne súťaže a animačný program pre deti. Vznik prvého Dia šlabikára podporila z fondu Hodina deťom Nadácia pre deti Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies