Na svete je nedostatok mlieka! Za mliečne výrobky môžeme o chvíľu platiť rekordné sumy

NETKY.SK • 30 August 2017, 13:39 • 2 min
Na svete je nedostatok mlieka! Za mliečne výrobky môžeme o chvíľu platiť rekordné sumy

BRATISLAVA – Na celom svete je vážny nedostatok mlieka, masla a smotany. Ceny týchto produktov preto prudko stúpajú a v období vianočných sviatkov môžu dosahovať rekordné čísla.

slovakia

left justify in out

Maslo v súčasnosti stojí takmer tri eurá a stále dražie. Jedna z najväčších mliekarenských spoločností na svete, dánska firma Arla Foods tvrdí, že rast cien za mliečne produkty by sa mal najviac vystupňovať práve pred Vianocami, keď všetci masovo pečú a vyvárajú.

 

img

 

Ako sa ceny vyvíjali za posledný rok?
V súčasnosti za 0,125 gramu masla zaplatíme v priemere 1,1 eura. Ako informoval Štatistický úrad, znamená to, že v priemere 0,250 gramu masla stojí 2,2 eura. Len mesiac predtým stálo to isté množstvo masla iba 1,01, teda dvakrát menej. Minulý rok stálo 0,125 gramu masla iba 85 centov.

 

img

 

Svetové ceny mlieka v dôsledku znižovania produkcie vzrástli za posledných 12 mesiacov približne o 28 %. "Celý svet eviduje nedostatok mlieka," povedal pre agentúru Reuters šéf Arla Foods, Peder Tuborgh. Podľa správy OSN sa produkcia mlieka znížila kvôli nepriaznivému počasiu.

Na Slovensku zaznamenali výrobcovia mlieka pokles produkcie o 4%. „Rastúci dopyt v období Vianoc nebude za žiadnych okolností možné uspokojiť," varuje Tuborgh.

 

img

 

Problémy odštartovalo rozhodnutie Európskej únie

 v roku 2015 zrušila mliečne kvóty. To spôsobilo prebytky mlieka a následný prudký pokles cien. V dôsledku toho producenti v Európe minulý rok výrazne obmedzili výrobu, čo sa teraz zapríčinilo opačný vývoj cien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies