Na svete je iba 6 krajín, kde vládne mužsko-ženská rovnoprávnosť, patríme medzi nich?

NETKY.SK • 6 Marec 2019, 12:16 • 2 min
Na svete je iba 6 krajín, kde vládne mužsko-ženská rovnoprávnosť, patríme medzi nich?

Napriek čoraz väčšej emancipácii sme sa stále nedopracovali do stavu, aký by bol optimálny, teda úplná rovnoprávnosť mužov a žien. Žiaľ, funguje len v šiestich krajinách sveta.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu, že sa píše rok 2019, otázka rovnoprávnosti mužov a žien je stále aktuálna. Hoci sme sa od 19. storočia posunuli a ženy môžu slobodne voliť, v „mužskom svete“ stále narážajú na problémy. Povedzme si úprimne, ktorá z vás sa na pracovnom pohovore ani raz nestretla s otázkou „Plánujete/máte deti“? A to je len začiatok...

 

img

 

Svetová banka sa rozhodla spraviť prieskum, v rámci ktorého sa bližšie pozrela na to, aké možnosti majú v jednotlivých krajinách v zamestnaní muži a ženy. Dospeli však k alarmujúcim číslam. Napriek zdanlivo modernej dobe sa o úplnej rovnoprávnosti na pracovisku dá hovoriť len v šiestich krajinách - vo Francúzsku, Belgicku, Dánsku, Litve, Luxembursku a Švédsku. A čo ostatní?

 

Prieskum sledoval osem faktorov, medzi nimi aj slobodné rozhodnutie ohľadom zmeny pracovnej pozície alebo odchodu do dôchodku. Na základe jednotlivých kritérií sa prideľoval určitý počet bodov, pričom plné skóre bolo 100 bodov. To dosiahlo len spomínaných šesť krajín. Ostatné sa pohybovali priemerne v rozmedzí 70 – 75 bodov. 39 svetových krajín však dosiahlo 90 bodov, išlo prevažne o štáty s vysokými príjmami.

 

img

 

Napriek tomu, že situácia týkajúca sa rovnoprávnosti ani zďaleka nie je ideálna, treba povedať, že za posledných 10 rokov, ktoré Svetová banka monitoruje, došlo k posunu. V roku 2009 sa totiž na celom svete nenachádzala ani jediná krajina, kde by v pracovnom prostredí nedochádzalo k diskriminácii. Z toho vyplýva, že hoci je progres pomalý, ženám svitá na lepšie časy.


 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies