Na svet prišlo prvé dieťa narodené prostredníctvom transplantátu od mŕtveho darcu

NETKY.SK • 5 December 2018, 15:23 • 2 min
Na svet prišlo prvé dieťa narodené prostredníctvom transplantátu od mŕtveho darcu

Sao Paulo - Lekári sú šokovaní. Po prvýkrát v histórii ľudstva sa podaril pôrod dieťaťa, ktorého mama prijala transplantát od mŕtveho darcu.

slovakia

left justify in out

Prípad bol uverejnený v lekárskom časopise The Lancet. V minulosti sa už rôzni odborníci z celého sveta pokúšali o obdobný prípad. Zaznamenaných pokusov prebehlo celkom 10 a to konkrétne v USA, Turecku či dokonca aj v susednom Česku, no bez pozitívnych výsledkov.

 

Dani Ejzenberg, lekár  nemocnice Sao Paulo, ktorý mal pod palcom celý výskum sa vyjadril, že transplantácia prebehla v septembri 2016, keď mala darkyňa 32 rokov. Dokazuje tým len to, že takáto forma darcovstva je možná u žien, ktoré nemôžu mať deti. 

Súčasný zákon pre darovanie transplantátu maternice hovorí o tom, že orgán, alebo jeho časť musí pochádzať od živého člena rodiny, ktorý je súčasne aj ochotný byť darcom. 

 

"Štatistiky však hlásia, že ľudí, ktorí by  chceli darovať nejaký orgán aj za cenu smrti, je oveľa viac ako samotných darcov", hovorí doktor Ejzenberg.

 

Dodal však, "že všetky výsledky a účinky darcovstva maternice, od živých aj zosnulých darcov, sa musia ešte porovnať a zanalyzovať kvôli zdokonaleniu celého operačného procesu."

 

 

Odborníci odhadujú, že neplodnosť postihuje zhruba 10 až 15% párov na celom svete. Z toho približne 1 žena z 500 má problémy s reprodukčným procesom. Predtým ako bolo možné transplantovať maternicu žien, existovala jedine adopcia alebo surogačné (náhradné) materstvo.

V brazílskom prípade sa ale jedná o výnimku, pretože príjemca absolvoval pôrod bez maternice kvôli stavu nazývanému aj Mayer-Rokitanský-Küster-Hauserov syndróm, čo znamená že sa jedná o dedičnú anomáliu vývoja maternice. Napriek tomuto ochoreniu, aj po piatich mesiacoch od operácie vyzeralo všetko v poriadku. Transplantát nevykazoval žiadne známky odmietnutia a ultrazvukové vyšetrenia boli v normále. O dva mesiace na to bolo vykonané umelé oplodnenie a po desiatich dňoch sa potvrdilo u ženy úspešné tehotenstvo.

Dievčatko, prišlo na svet cisárskym rezom po tridsiatom piatom týždni a troch dňoch tehotenstva. Po pôrode vážilo 2550 gramov. Dnes už je spokojné, zdravé a spoznáva život ako každý novorodenec.

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies