Na summite lídrov EÚ rezonovala aj téma energetickej únie

NETKY.SK • 18 December 2015, 17:38 • 2 min
Na summite lídrov EÚ rezonovala aj téma energetickej únie

BRUSEL – Premiéra Roberta Fica na poslednom tohtoročnom summite lídrov Európskej únie v Bruseli zaujímala téma energetickej únie, hlavne projektu plynovodu Nord Stream 2.

slovakia

left justify in out

„Myslíme si, že odporuje princípom energetickej únie,“ povedal premiér po skončení summitu. Problematiku tohto projektu ako bod rokovania na summite presadzovali krajiny Visegrádskej štvorky. Ako dodal Fico, predpokladá, že týmto projektom sa bude zaoberať aj Európska komisia.


„Je tu v podstate návrh obísť Ukrajinu a ruský plyn dodávať severom na jeden jediný bod v Nemecku, čo by vlastne znamenalo, že by boli významne poškodené niektoré krajiny strednej a východnej Európy ako aj samotná Ukrajina,“ priblížil Fico s tým, že významne by sa posilnilo postavenie Nemecka a Ruska, pokiaľ ide o zdroje plynu do Európy. Ukrajina by na tranzitných poplatkoch prišla o dve miliardy eur, Slovensko približne o 700 miliónov.


Fico projekt Nord Stream 2 označil za čisto politický projekt a odmietol, že by išlo o komerčný projekt. V tejto súvislosti pripomenul, že súčasný Nord Stream 1 sa využíva iba na 50 percent svojich kapacít. „Nevidíme dôvod na výstavbu ďalšej vetvy Nord Streamu, keď samotný Nord Stream 1 nie je využívaný na 100 percent,“ zdôraznil premiér. Zároveň podľa neho treba povedať, že tento projekt vníma ako projekt, ktorý je v rozpore s princípmi energetickej únie.

 

„Predpokladám, že týmto projektom sa bude zaoberať Európska komisia. Uvidíme, aký postoj zaujme, ale ak mala Komisia negatívny postoj k South Streamu, tak predpokladáme, že bude veľmi vážna diskusia aj o Nord Streame,“ uviedol Fico. K námietkam krajín V4 sa pridalo aj Taliansko, pripomenul Fico.


„Nechápeme, prečo prichádzajú takéto projekty bez bližšej konzultácie s ďalšími členskými štátmi EÚ,“ priblížil. Do záverov summitu, ako informoval premiér, sa dostalo ustanovenie, že musia byť rešpektované pravidlá energetickej únie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona