Na súdoch sa bude štrajkovať vo štvrtok

NETKY.SK • 16 Február 2015, 09:48 • 2 min
Na súdoch sa bude štrajkovať vo štvrtok

BRATISLAVA – Výstražný štrajk zamestnancov justície bude vo štvrtok. Agentúre SITA to potvrdila predsedníčka Odborového zväzu justície v SR Marta Božková.

slovakia

left justify in out

Do štrajku sa zapojí 93,2 percenta zamestnancov súdov, čo je približne 3 700 ľudí. Štrajkujúci zamestnanci zostanú buď doma, alebo niektorí z nich prídu na protestné zhromaždenie do Bratislavy. Na poludnie sa chystajú protestovať pred ministerstvom financií a následne aj pred ministerstvom spravodlivosti. Okrem neštrajkujúcich zamestnancov budú na súdoch v deň štrajku sudcovia, ktorí podľa ústavy nemajú právo na štrajk, a vedenie súdov. Fungovať budú aj podateľne. Zabezpečená bude pohotovosť, aby sa mohli riešiť predbežné opatrenia a väzobné veci. V prípade pojednávaní stanovených na deň štrajku o ďalšom postupe budú rozhodovať príslušní sudcovia a senáty. Podľa odborárov bude ťažké zabezpečiť počas štrajku chod súdov.

 

Justiční odborári budú štrajkovať za štyri požiadavky – zvýšenie rozpočtu ministerstva spravodlivosti minimálne o 25 percent, zabezpečenie materiálno-personálneho a ekonomického chodu súdov, okamžité prijatie osobitného zákona o postavení zamestnancov v justícii a zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie zamestnancov justície. Podporu týmto požiadavkám vyslovilo aj Združenie sudcov Slovenska, Združenie Za otvorenú justíciu, Súdna rada SR ako aj sudcovské rady pri súdoch. Minister spravodlivosti Tomáš Borec vníma vyhlásený štrajk ako uplatnenie ústavného práva, ktoré rešpektuje. „S odborármi máme viaceré spoločné ciele, no líšime sa v názore, ako tieto ciele presadzovať,“ tlmočila v minulosti názor ministra hovorkyňa Alexandra Donevová. 

 

O navŕšení prostriedkov pre justíciu stále rokuje minister spravodlivosti Tomáš Borec s ministrom financií Petrom Kažimírom. Ak by tieto rokovania neboli úspešné a nenaplnia sa požiadavky odborárov, tí zvážia možnosť ďalšieho, trojdňového štrajku. Predsedníčka odborového zväzu Marta Božková zdôraznila, že zamestnanci justície trpezlivo čakali od roku 2012 na lepšie materiálne a finančné zabezpečenie súdov. Ide o asistentky súdov, zamestnankyne podateľní, informačných centier, účtovníčky, hospodárky, rozpočtárky, vyšších súdnych úradníkov, probačných a mediačných úradníkov či tajomníčky senátov, ktorí pracujú za veľmi nízke platy. Tie sa im nezvyšovali od roku 2012. Božková na porovnanie uviedla, že ak by sa im zvýšil plat o 50 eur, znamenalo by to navŕšenie prostriedkov pre rezort spravodlivosti o 3,7 milióna eur. Stredoškolsky vzdelaní zamestnanci pracujú za 430 eur v hrubom a vysokoškolsky vzdelaní zamestnanci pracujú za 650 eur v hrubom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona