Na súdoch nastali zmeny, rozvádzajúci sa pár môže využiť mediátora

NETKY.SK • 19 Júl 2016, 13:18 • 2 min
Na súdoch nastali zmeny, rozvádzajúci sa pár môže využiť mediátora

BRATISLAVA – Súdy môžu po novom odporučiť rozvádzajúcim sa párom využitie inštitútu mediácie. Od 1. júla je totiž na Slovensku platná novela Občianskeho súdneho poriadku, ktorá v troch paragrafoch definuje úlohu mediátora a stanovuje, akým spôsobom môže vstúpiť do rozvodového procesu alebo rozhodovania o maloletých.

slovakia

left justify in out

Ako povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predsedníčka Asociácie rodinných mediátorov na Slovensku Bronislava Švehlákova, civilný mimosporový poriadok, ktorý platí od 1. júla, komplexne upravuje konanie o rozvod manželstva.

 

"Súd vedie manželov k odstráneniu príčin rozvratu a usiluje sa o ich zmierenie. Teraz sa doplnila možnosť súdu vyzvať účastníkov konania pokúsiť sa riešiť rozvrat prostredníctvom mediácie,“ vysvetlila. Táto možnosť po novom existuje aj v konaniach vo veciach starostlivosti o maloletých.


Mediácia je podľa Švehlákovej mimosúdne konanie, v ktorom tretia, neutrálna strana pomáha páru dospieť k vzájomnej dohode. Rozvod je podľa jej slov po smrti partnera na druhom mieste stresových situácií. "Aj kultivovaný slušný človek sa dokáže správať v tejto situácii úplne inak,“ poznamenala s tým, že mediátor vnáša kultúru medzi rozvádzajúcich sa manželov. Mediácia je pritom dobrovoľná a mediátori zachovávajú mlčanlivosť a rešpektujú súkromie.


Mediátor môže riešiť každý spor, jeho úlohou je dostať komunikáciu medzi partnermi do konštruktívnej roviny. Tretia osoba hrá rolu svedka alebo poslucháča, vysvetlila predsedníčka asociácie. "Neprinášame riešenia, do ničoho ľudí netlačíme, rozhodovací proces je v ich rukách, v našich rukách je komunikácia,“ priblížila Švehláková. Mediátori majú podľa nej ambíciu pár zmieriť, stáva sa, že partneri nakoniec zostanú spolu, povedala. Veľa manželov by sa podľa nej nerozviedlo, keby vyhľadali mediátora. Upozornila na to, že súd nemôže páry veľmi posielať do manželských poradní. Každý súd má však psychológa, no tí svoje úlohy plniť nedokážu.

 

"Prakticky neexistuje inštitúcia, kam možno ľudí posielať," dodala. Ako pokračovala, najväčší význam má mediácia v prípadoch, kde sú aj maloleté deti. "V danej fáze rozvodu či rozchodu ľudia dobro detí nevidia. My pár nedokážeme rozviesť, na to je súd, no môžeme pomôcť v starostlivosti o maloleté deti. U nás sa pár dohodne na všetkom a potom už len príde pred súd s dohodou. Predchádza tomu akt mediácie," vysvetlila novinárom.


Civilný mimosporový poriadok vnáša do problematiky mediácie podľa Františka Kutlíka z asociácie širší záber. Predtým to bolo tak, že súd mohol mediáciu len odporučiť, novelou je to však dôslednejšie dané. Verí preto, že to nezostane len v teoretickej rovine.

 

"Od účinnosti novely neuplynuli ani tri týždne. Osobne si myslím, že ak to uchopíme ako mediátori, ako to predpokladá aj zákonodarca s prihliadnutím na európsky kontext, ľudia budú mediáciu využívať ako inštitút riešenia sporov ešte pred súdnou fázou, aby sa znížil počet nových prípadov na súde," povedal Kutlík. Vidí to ako príležitosť, aby sa účinok mediácie infiltroval do súdneho procesu, a aby sudca vedel, že odporučí inštitút, ktorý je akcieschopný a ľudí, ktorí to chcú robiť. "Niekedy vidím, že advokáti sa na mediátorov pozerajú s dešpektom, no pridaná hodnota mediácie v porovnaní s právnickou profesiou je nesporná a nespochybniteľná," doplnil.


Novela rieši problematiku mediácie v troch paragrafoch. Jeden z nich sa týka aj výkonu súdneho rozhodnutia v prípade maloletých detí. Pri výkone rozhodnutia však môže byť len mediátor, ktorý je zapísaný v registri. Momentálne ich je v databáze približne 1 400, no podľa členov asociácie je aktívnych možno sto.


Podľa mediátorky Heleny Múdrej stále prevažujú návrhy na rozvody, ktoré podávajú ženy. Táto tendencia má podľa nej svoju dlhodobú pozíciu. "Viac ako 60 percent príčin znamená, že ľudia sa názorovo a záujmovo odlišujú, čo sú aj dôvody, prečo návrhy podávajú," priblížila. Manželstvá, ktoré sa rozvádzajú, trvajú podľa jej slov približne 15 rokov, najväčší podiel rozvodov je však v prípade osemročných manželstiev. "Sú to pomerne krátkodobé vzťahy," dodala. Manželstvá v priemere ukončujú muži, ktorí majú 43 rokov a 40-ročné ženy. "Majú pred sebou ešte rovnakú dĺžku života. Treba si predstaviť, koľko je za tým ľudských osudov, deťom sa zrútil rodinný svet, život, istoty, starým rodičom tiež. Preto je na mieste otázka, ako tieto vzťahy usporiadať," povedala na záver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona