Na súde vypovedala žena,ktorá prišla o dieťa a skončila v kóme

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 14:46 • 2 min
Na súde vypovedala žena,ktorá prišla o dieťa a skončila v kóme

TRNAVA – O okolnostiach pôrodu na gynekologicko-pôrodníckej klinike Fakultnej nemocnice v Trnave dnes na pojednávaní so štyrmi lekármi na Okresnom súde v Trnave vypovedala rodička, ktorá prišla o dieťa a následne bola štyri mesiace v kóme.

slovakia

left justify in out

Žena má po dramatických udalostiach v trnavskej pôrodnici trvalé následky. Súd vypočul aj pôrodnú asistentku a zdravotnú sestru. Hlavné pojednávanie potom súd odročil na október. Lekári sú obžalovaní z prečinu ublíženia na zdraví a z prečinu usmrtenia. Obžaloba súvisí s pôrodmi, ktoré mali mimoriadne tragický koniec. Všetci lekári ešte na začiatku pojednávania v októbri minulého roku vyhlásili, že sú nevinní. Dnes prišli do súdnej siene len dvaja, ďalší dvaja dali súhlas na konanie v ich neprítomnosti.

 

Súd sa zaoberá úmrtím plodu rodičky Adriany Bangovej z novembra 2009, po ktorom o niekoľko dní zomrela aj samotná rodička. Podľa obžaloby ,,v dôsledku nekonania lekárov nebola počas jej hospitalizácie určená vhodná liečba“. Bangovú priviezli na kliniku s infekciou dýchacích ciest, lekári podľa obžaloby nevyužili možnosť prizvať k nej odborníka z oblasti infektológie. V tomto prípade už dávnejšie chyby lekárov pripustil aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Lekári sú súdení aj za prípad Kataríny Candrákovej, ktorá v trnavskej pôrodnici v roku 2011 porodila syna Matúša, no ona pôrod neprežila. V tomto prípade už pochybenie lekárov potvrdil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Podľa zistenia úradu lekári rodičke včas nediagnostikovali rozsiahle poškodenie maternice a následné masívne krvácanie do brušnej dutiny. Tretí prípad sa týka úmrtia plodu z roku 2010, po ktorom rodička upadla do kómy a má trvalé následky. Lekári vlani na pojednávaní tvrdili, že robili všetko, čo mohli. V tomto procese sa nikto z poškodených nedožaduje náhrady škody, nemocnicu žalujú v iných konaniach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies