Na súde v prípade MH17 predložili dôkazy o tom, že lietadlo zostrelila raketa Buk

NETKY.SK • 29 Jún 2020, 13:58 • 2 min
Na súde v prípade MH17 predložili dôkazy o tom, že lietadlo zostrelila raketa Buk

Haag - V Holandsku prebieha súdne konanie v prípade zostrelenia letu MH17. Holandskí prokurátori poskytli dôkazy o tom, že lietadlo bolo zostrelené raketou Buk.

slovakia

left justify in out

Nahrávka telefonátu

Holandská prokuratúra poskytla Haagskemu okresnému súdu nahrávku telefonátu, z ktorej vyplýva, že na mieste havárie lietadla MH17 bola vystrelená raketa Buk.

 

Podľa nahrávky obžalovaní Ukrajinec Leonid Kharčenko a Rus Sergej Dubinsky po spustení rakety urobili predpoklad, že zostrelili lietadlo ukrajinských ozbrojených síl. Dubinsky tiež telefonoval inému obvinenému, Olegovi Pulatovovi. Spýtal sa na vystrelenie rakety. V reakcii na to Pulatov povedal: "Buk zostrelil Sushka" (vojenské lietadlo Su).

 

img

 

Prokuratúra tvrdí, že v čase incidentu neboli na oblohe žiadne iné lietadlá okrem MH17 a fragmenty rakety Buk boli nájdené v troskách a v telách pasažierov.

 

Skôr prokuratúra vylúčila, že malajský Boeing MH17 zostrelil ukrajinský protilietadlový raketový systém Buk. Vyšetrovatelia nenašli žiadne dôkazy tejto verzie.

 

Vyšetrovanie prípadu MH17

Dňa 17. júla 2014 v Doneckom regióne Ukrajiny havaroval Boeing 777 dopravcu Malaysia Airlines. Let MH17 smeroval z Amsterdamu do Kuala Lumpur. Na palube lietadla bolo 298 ľudí, všetci zomreli.

 

img

 

Vyšetrovanie havárie uskutočnil tím medzinárodných vyšetrovateľov z Holandska, Belgicka, Austrálie, Ukrajiny a Malajzie. Trvalo takmer šesť rokov.

 

Vyšetrovatelia tvrdia, že protilietadlový raketový systém Buk, použitý na zostrelenie lietadla, pochádzal z ruskej vojenskej základne nachádzajúcej sa hneď za hranicou Ukrajiny. Tiez ukazuju, že proruské separatistické sily na východe Ukrajiny boli pred útokom na lietadlo v častom kontakte sa s predstaviteľmi vlády v Moskve.

 

Obžalovanými sú traja Rusi Sergej Dubinskij, Oleg Pulatov a Igor Girkin a Ukrajinec Leonid CharčenkoPodľa vyšetrovateľov všetci súvisia s presunom rakety Buk, ktorou bol údajne zostrelený malajský Boeing.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies