Na sudcu ESĽP kandiduje Juraj Babjak

NETKY.SK • 22 Október 2014, 18:21 • 2 min
Na sudcu ESĽP kandiduje Juraj Babjak

BRATISLAVA - Kandidátom na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu je Juraj Babjak. Navrhuje ho združenie Za otvorenú justíciu.

slovakia

left justify in out

Agentúre SITA to potvrdila jeho prezidentka Katarína Javorčíková. Babjak je bývalý sudca Ústavného súdu SR, v súčasnosti pôsobí na Krajskom súde v Banskej Bystrici. Javorčíková zdôraznila, že spĺňa všetky kritéria a bol by dôstojným reprezentantom SR na ESĽP.

 

Do Kancelárie Súdnej rady SR zatiaľ iný návrh nedoručili. Minister spravodlivosti Tomáš Borec podľa jeho hovorkyne Alexandry Donevovej hľadá vhodného kandidáta. Združenie sudcov Slovenska ešte nerokovalo o tom, či a akého kandidáta predložia, konštatovala pre agentúru SITA prezidentka združenia Dana Bystrianska. 

 

Kandidátov treba predložiť súdnej rade do 7. novembra. Voľby budú 1. decembra. Vybranú trojicu potom ešte musí odobriť vláda a následne zoznam opätovne predložíme Parlamentnému zhromaždeniu Rady Európy. Slovensko do Štrasburgu predložilo už dva zoznamy kandidátov, ktoré nám ale odmietli. Nový zoznam troch kandidátov máme predložiť do 5. januára 2015.

 

ESĽP bol založený v roku 1959, jeho sídlom je Štrasburg. Je inštitúciou Rady Európy a každá členská krajina v ňom má jedného sudcu, v súčasnosti je ich 47. Na súd sa môže obrátiť každý, kto sa domnieva, že niektorý z členských štátov RE porušil jeho práva zaručené Európskym dohovorom o ľudských právach alebo dodatkovými protokolmi, uvádza sa na stránke ministerstva zahraničných vecí. Sudcovi ESĽP za Slovensko Jánovi Šikutovi sa skončilo funkčné obdobie 31. októbra 2013. Na súde môže pracovať do zvolenia nástupcu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona