Na súd v kauze prepustenia učiteľa Žarnaya za školu nikto neprišiel

NETKY.SK • 9 Jún 2014, 13:34 • 2 min
Na súd v kauze prepustenia učiteľa Žarnaya za školu nikto neprišiel

KOŠICE - Na okresnom súde Košice I. sa dnes začalo pojednávanie v medializovanom prípade prepustenia učiteľa Ota Žarnaya z košickej Obchodnej akadémie Polárna.

slovakia

left justify in out

Už vyše roka nezamestnaný učiteľ, ktorý na škole poukázal na spornú zmluvu na externé právne služby, sa domáha uznania neplatnosti svojej výpovede a náhradu ušlej mzdy.
     

Na súd však za obchodnú akadémiu dnes nikto neprišiel, žalovaná strana neúčasť ospravedlnila tým, že nemá právneho zástupcu. Sudkyňa preto termín pojednávania odročila na september.
     

Zriaďovateľom OA Polárna je Košický samosprávny kraj (KSK). "Odporca žiadal o odročenie termínu pojednávania z dôvodu absencie právneho zastúpenia v predmetnom spore, pričom na základe vyjadrenia odboru školstva Košického samosprávneho kraja si má škola zabezpečiť externé zastupovanie na úkony spojené s týmto pojednávaním sama," uviedla sudkyňa. Podľa vyjadrenia, ktoré ďalej tlmočila, sa právny odbor KSK doposiaľ nemusel venovať školským predpisom, vrátane úväzkov pedagogických zamestnancov.
     

Odporúčanie zriaďovateľa obchodnej akadémii považuje Žarnay za absurdné. "Kladiem si otázku, načo potom Úrad KSK zrušil na môj podnet všetky externé právne služby na stredných školách, zamestnal niekoľkých právnikov a teraz v prípade môjho súdneho procesu odporúča škole, aby si najala externého právnika," reagoval Žarnay na súde pre novinárov. 
     

Žarnay na OA Polárna začiatkom minulého roka ako predseda Rady školy poukázal na platenie sporných externých služieb vybranej právničke. Neskôr ho riaditeľ zo školy prepustil, oficiálne pre organizačné dôvody. Žarnay chce na súde dokázať, že výpoveď je neplatná. 
     

Finančná kontrola Úradu KSK na OA Polárna zistila, že pri využívaní externých právnych služieb v období dvoch rokov škola nedodržala zásadu hospodárnosti v sume 2400 eur z celkovo zaplatenej sumy 12.000 eur. Prijatým opatrením bolo, že škola bude v budúcnosti využívať služby právnikov zamestnaných na právnom odbore Úradu KSK. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies