Na STU otvárajú Národné centrum robotiky

NETKY.SK • 15 Apríl 2014, 18:54 • 2 min
Na STU otvárajú Národné centrum robotiky

BRATISLAVA - Fakulta elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity (FEI STU) v Bratislave posilňuje výučbu robotiky a kybernetiky, na škole vzniká Národné centrum robotiky.

slovakia

left justify in out

Centrum robotiky má posilniť doterajšiu spoluprácu školy s firmami. Fakulta zriaďuje aj občianske združenie Národné centrum robotiky v záujme posilniť spoluprácu aj so strednými školami a propagovať robotiku ako povolanie budúcnosti. "Centrum robotiky je súčasťou Ústavu robotiky a kybernetiky na FEI STU. Ústav vznikol pred 10 rokmi a za toto obdobie riešil vyše 50 výskumných projektov a viac ako 100 projektov s firmami," povedala Andrea Settey Hajdúchová z STU.

 

Tím na FEI STU spolupracuje s firmami, pre ktoré navrhuje vylepšenia priemyselných robotov. Aktuálne na fakulte bežia projekty so Samsungom, Volkswagenom, Schunkom, ale aj s podnikmi ako ZŤS VVÚ Košice či Vývoj Martin. So Samsungom ide o vývoj algoritmov pre roboty, ktoré budú v závere výroby kontrolovať, či sú všetky drobné skrutky v zadnom kryte televízora riadne dotiahnuté, a tiež o naprogramovanie robota, ktorý má kontrolovať prostredníctvom automatického čítania čiarových kódov celý výrobný proces. S Volkswagenom je to projekt automatického čistenia nástrojov, ktoré majú roboty namontované v „zápästí“.

 

Pre firmu Microstep, ktorú založili práve absolventi fakulty, vyvíjajú nové algoritmy pre rezacie stroje. Pri rezaní veľkých plechov doteraz firma používa plazmu, po prechode na laserové rezanie musia stoje pracovať rýchlejšie a presnejšie. S Vývojom Martin a SAV vyvíjajú odborníci STU biologicky inšpirované algoritmy pre koordináciu skupiny robotov pri odmínovaní územia.

 

Biologickou inšpiráciou sú kolónie mravcov. Podľa ich správania programujú robotov tak, aby čo najrýchlejšie uvoľnili vojakom cestu cez zamínované územie a pritom sa nezrazili a nechodili opakovane na to isté miesto. Aktuálne tím v spolupráci s Texas institute of Science navrhol spôsoby, ako pri vyťahovaní robotickej ponorky do lode zabrániť preneseniu kmitania z lode na ponorku, aby sa znížilo riziko ich zrážky. Američania už návrh podali na patentový úrad. S poľským InterOceanMetalom riešia projekt určovania polohy podmorských robotov na ťažbu hornín z morského dna. Tím STU sa teraz uchádza o podporu z programu Európskej únie Horizont 2020 s projektom robota čistiaceho ulice mesta. Pri navrhovaní finálneho dizajnu robotov spolupracujú programátori z FEI STU s kolegami z Fakulty architektúry STU.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona