Aktualizované: Na strome v centre Starého Smokovca je medvedica s dvomi medvieďatami

NETKY.SK • 5 Máj 2017, 15:23 • 2 min
Aktualizované: Na strome v centre Starého Smokovca je medvedica s dvomi medvieďatami

STARÝ SMOKOVEC – Hasiči zasahovali dnes ráno v centre Starého Smokovca, kde bola nahlásená medvedica s mláďatami. TASR o tom informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove.

slovakia

left justify in out

Situácii nenapomáha ani množstvo zvedavcov. „Medvedica je aj teraz popoludní na strome, prilákala množstvo ľudí a čaká, kým sa to celé upokojí. Asi pred hodinou nakŕmila mladé a zliezla s nimi asi o meter nižšie,“ opísal situáciu pre agentúru SITA zástupca náčelníka mestskej polície Jozef Štefaňák.

 

„Ostáva na strome, pretože je tam veľa ľudí. Opáskovali sme to tam, ale vyzerá to tak, že to nestačí. Najprv teda musí utíchnuť celý ruch, možno potom niekedy po desiatej večer zlezie,“ povedal.

 

"Po príchode na miesto jednotka zistila, že medvedica sa nachádza na strome vo výške asi 20 metrov spolu s dvomi medvieďatami," uviedol.

 

Príslušníci HaZZ pomocou lana vytiahli na strechu blízkej budovy vysoký tlak a dávkami vody sa snažili medvedicu odplašiť na zem. Keďže hrozilo, že medvieďatá môžu spadnúť, jednotka zásah ukončila. Po dohode s ochranármi miesto prenechali na monitorovanie mestskej polícii.

 

Ako TASR informoval riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko, medvedica s dvomi mladými sa dnes v noci presunula z Bilíkovej chaty.

 

"Momentálne je na strome v centre mesta, pravdepodobne ju niečo vyplašilo," uviedol s tým, že pracovníci Správy TANAP-u situáciu monitorujú.

 

"Apelujem len na obyvateľov, aby ju zbytočne nevyrušovali," doplnil. Predpokladá sa, že v podvečerných hodinách, keď bude situácia pokojnejšia, zíde dolu a presunie sa naspäť do svojho prirodzeného prostredia.

 

Podobný prípad zažili podľa Štefaňáka aj pred zhruba piatimi rokmi v Tatranskej Lomnici. „Medveď vyliezol na strom, ale keď ho hasiči pokropili vodou, zliezol a utiekol do lesa. Toto je však medvedica s mladými, a keďže je v okolí hluk, má o ne obavy, chce ich chrániť,“ povedal pre SITA. Podľa jeho slov bola medvedica s mladými počas predošlých dvoch dní na strome na Hrebienku. Takéto trávenie času na stromoch je v prípade medveďov podľa neho bežné. „Minule zase nižšie pri rodinných domoch bol medveď na strome viac ako 16 hodín, spal tam. Je normálne, že takto lozia po stromoch, čo ale nie je úplne normálne, je to, že chodia do zastavaných území a kŕmia sa odpadkami,“ dodal.

Vlani začiatkom apríla vo Vysokých Tatrách práve pre vysoký výskyt medveďa hnedého priamo v osadách vyhlásili mimoriadnu situáciu, trvala až do konca novembra. „Zatiaľ to nie je také ako vlani, mrazy boli dlhé a medvede dlhšie spali. Minulý rok sa nám napríklad po Lomnici pohyboval 240 kilogramový samec, teraz je tu táto medvedica," uzavrel Štefaňák.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona