Na strmých svahoch Tatier hrozí pád základových lavín

NETKY.SK • 10 Október 2016, 10:23 • 2 min
Na strmých svahoch Tatier hrozí pád základových lavín

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Malé lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, pretrváva aj dnes vo vysokohorskom teréne Tatier, hlavne na svahoch s trávnatým podkladom. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"Na strmých svahoch s väčšou výškou snehu je možný zosuv spontánnych základových lavín. Takisto je možný zosuv menších lavín pri mechanickom zaťažení snehovej pokrývky v miestach, kde bolo naviate väčšie množstvo snehu, napríklad pod sedlami, v žľaboch a muldách," uviedol.

 

Nebezpečenstvo podľa neho stúpa v obedňajších a popoludňajších hodinách, kedy teplota vzduchu mierne stúpa. Stabilita snehovej pokrývky je slabá, keďže v predchádzajúcich dňoch napadalo pri veľmi silnom vetre 30 až 60 centimetrov nového snehu na relatívne teplú zem.

 

"Pamätajte, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môžete byť ohrozený pádom lavín," upozornil lavínový špecialista s tým, že stupeň lavínového nebezpečenstva je informácia, ktorá s predpoveďou počasia pomáha pri plánovaní túry v horskej oblasti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies