Na stretnutí Sulíka s maďarským prezidentom sa napokon zúčastnil aj Bugár

NETKY.SK • 24 Január 2011, 09:45 • 2 min
Na stretnutí Sulíka s maďarským prezidentom sa napokon zúčastnil aj Bugár

Na stretnutí Sulíka s maďarským prezidentom sa napokon zúčastnil aj Bugár

slovakia

left justify in out

img

Predseda Mosta - Híd Béla Bugár sa 20. januára ako podpredseda parlamentu zúčastnil stretnutia predsedu Národnej rady (NR) SR Richarda Sulíka (SaS) s maďarským prezidentom Pálom Schmittom v starej budove NR SR na Župnom námestí v Bratislave, hoci pôvodne boli stretnutia s predstaviteľmi parlamentu s výnimkou Sulíka z časových dôvodov zrušené. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa strany Most - Híd Nora Czuczorová.
      O obsahu rozhovoru však hovoriť nechcela. "O tom nemám informácie. Stretnutie bolo medzi pánom Sulíkom a pánom Schmittom a pán Bugár sa ho zúčastnil ako podpredseda parlamentu," zopakovala hovorkyňa Mosta - Híd.
      Podľa pôvodného plánu sa mal prezident Maďarskej republiky stretnúť so zástupcami všetkých parlamentných poslaneckých klubov. Očakávalo sa, že ich budú zastupovať väčšinou predsedovia klubov, Slovenská národná strana (SNS) sa však rozhodla poveriť účasťou na stretnutí predsedu Jána Slotu a za Most - Híd mal prísť predseda strany a podpredseda NR SR Béla Bugár.
      "Za Most - Híd mal ísť len predseda strany," potvrdil pre TASR predseda poslaneckého klubu Mosta - Híd László Solymos. Dodal, že on by sa na stretnutí zúčastniť nemohol, lebo termín kolidoval s rokovaním parlamentného výboru, ktorého je členom.
      Keďže sa návšteva maďarského prezidenta dostala do časového sklzu, stretnutie s predstaviteľmi poslaneckých klubov bolo zrušené a v programe návštevy ostalo len stretnutie Schmitta so Sulíkom, ktoré malo pôvodne prebehnúť medzi štyrmi očami. "Stretnutie nebolo zrušené, zmenil sa len formát stretnutia z dôvodu časového sklzu," spresnila pre TASR osobná tajomníčka Richarda Sulíka a riaditeľka Kancelárie NR SR Tatiana Tóthová, účasť Bélu Bugára na stretnutí však komentovať nechcela.
       Ten sa napokon s Pálom Schmittom stretol spolu s Richardom Sulíkom. Maďarský prezident sa tak, na rozdiel od premiéra MR Viktora Orbána (Fidesz), na návšteve Slovenska stretol aj s predstaviteľom strany Most - Híd.
      Predseda SNS, ktorému sa so Schmittom stretnúť nepodarilo, je presvedčený, že dôvodom zrušenia schôdzky bolo rozhodnutie SNS poveriť účasťou na stretnutí jeho. "Chcel som sa mu v priateľskom duchu poďakovať za to, že sa odhodlal navštíviť Slovenskú republiku," poznamenal 20. januára Slota, ktorý bol ochotný podať si s maďarským prezidentom ruku, mal však pripravených aj niekoľko otázok.
      "Samozrejme, chceli sme sa spýtať pána prezidenta, aký je jeho vzťah k Trianonskej zmluve a nespochybňovaniu hraníc," povedal Slota. "Ďalšia otázka by mohla byť v tom zmysle, že pán maďarský prezident už niekoľkokrát podpísal zákony, ktoré sú veľmi kritizované v celej Európske únii," povedal predseda SNS s dodatkom, že Schmitt zákony podpísal "ako radový vojak Fideszu". Dodal, že sa chcel opýtať Pála Schmitta, či neuvažuje o ospravedlnení sa Slovákom za "dvestoročnú genocídu a prenasledovanie", za Viedenskú arbitráž a účasť na okupácii v roku 1968.
      Maďarský prezident Pál Schmitt pricestoval 20. januára na oficiálnu návštevu Slovenska na pozvanie slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies