Na strednom Slovensku sa triasla zem: Zemetrasenie o sile 3,2

NETKY.SK • 3 November 2015, 20:00 • 2 min
Na strednom Slovensku sa triasla zem: Zemetrasenie o sile 3,2

BANSKÁ BYSTRICA – Na strednom Slovensku sa triasla dnes popoludní zem. Po 14. Hodine pocítili otrasy ľudia v okolí miest Banská Bystrica, Brezna a Podbrezovej.

slovakia

left justify in out

Zemetrasenie potvrdili aj seizmológovia: "Môžem potvrdiť, že išlo o zemetrasenie," povedal Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi SAV.

 

Seizmogram Vyhne

 

img

 

Podľa svedkov sa na budovách triasli okná, nábytok, alebo aj šálky na stoloch. Zemetrasenie malo magnitúdu 3,2.

 

Seizmogram Liptovská Anna

 

img

 

Epicentrum zemetrasenia bolo nad obcou Dolná Lehota v Nízkych Tatrách asi 28 kilometrov od Banskej Bystrice v hĺbke približne desať kilometrov. Ústav vied o Zemi SAV bude informácie o sile zemetrasenia aktualizovať.

 

Zemetrasenie bolo na slovenské pomery pomerne silné. Mapu s epicentrom a pozorovaniami zemetrasenia si môžete pozrieť tu.

 

Zemetrasenie zaznamenali seizmické stanice slovenskej Národnej siete seizmických staníc a Lokálnej seizmickej siete východné Slovensko. Geofyzikálny ústav SAV v Bratislave bude analyzovať záznamy seizmických staníc, ako aj údaje o pozorovaných účinkoch zemetrasení.

 

Zemetrasenie ľudí vystrašilo. Svoje pocity popisujú zhodne: "Bolo to ako výbuch plynu, akoby sa valila tlaková vlna a bolo počuť dunenie. Trvalo to veľmi krátko."

 

Ako pre TASR uviedla Viera Hudíková, starostka Dolnej Lehoty v okrese Brezno so 735 obyvateľmi, ľudia zostali vystrašení. Vybehli do stredu dediny, nevedeli, čo sa deje. Vydedukovali, že to bude asi zemetrasenie. Bolo ho cítiť v celej dedine. Miestni zatiaľ nikdy nič podobné nezažili.

 

"Pocítili sme to dosť silno. Bolo to ako výbuch plynu. Na konci dediny to cítili, akoby sa valila tlaková vlna a bolo počuť také dunenie. Na jednom dome spadol komín, iný zostal poškodený. V stredu (4.11.) urobíme obhliadku domov v dedine a zosumarizujeme škody. Vyhlásili sme aj do obecného rozhlasu, aby ľudia vypísali dotazníky, čo cítili a aké škody utrpeli," konštatovala Hudíková.

 

Ako dodala, nevie zatiaľ odhadnúť, či sú škody rozsiahle, okrem komína to však budú aj popukané steny.

 

K veľkému výbuchu prirovnali otrasy zeme aj ľudia v obci Jasenie v okrese Brezno. Starostka Miroslava Pravotiaková práve vtedy nebola doma, ale občania jej už zreferovali, čo sa dialo. Vraj to bola bleskovka, no strach medzi obyvateľmi zostal oveľa dlhšie. Ako pre TASR povedala, takisto zatiaľ nevie, k akým škodám u nich došlo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies