Na strednom Slovensku hrozia prívalové povodne

NETKY.SK • 25 Júl 2015, 14:14 • 2 min
Na strednom Slovensku hrozia prívalové povodne

BRATISLAVA - Výstrahu pred prívalovými povodňami prvého, najnižšieho stupňa vydal dnes krátko po 13:00 Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

slovakia

left justify in out

Výstraha platí až do 19:00 pre väčšinu okresov Žilinského a Banskobystrického kraja a pre Levice v Nitrianskom kraji. Priebežne sa aktualizuje podľa situácie na vodných tokoch v kraji a na ďalšom území Slovenska. Hydrológovia varujú, že očakávané prívalové zrážky pri búrkach môžu miestami zvýšiť vodné hladiny, najmä na malých tokoch, pričom je možné, že budú prekročené povodňové úrovne. Ako vyplýva z webstránky SHMÚ, aktuálne hydrologické výstrahy 1. stupňa sa týkajú v Žilinskom kraji okresov: Bytča, ŽiIina - sever a Žilina - Rajčanka, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Čadca a Kysucké Nové Mesto. V Nitrianskom krajiny platia iba pre okres Levice a v Banskobystrickom kraji pre väčšinu okresov, konkrétne pre: Žarnovicu, Žiar nad Hronom, Zvolen, Detvu, Poltár, Lučenec, Veľký Krtíš, Krupina a Banská Štiavnica. Hydrologické výstrahy sa nachádzajú na stránke https://www.shmu.sk/sk/?page=1680.


Hydrologická výstraha pred prívalovými povodňami súvisí s dnešnou výstrahou SHMÚ pred búrkami na celom území Slovenska. Pred hrozbou silných búrok varujú meteorológovia najmä obyvateľov Banskobystrického a Žilinského kraja, takmer celého Trenčianskeho a čiastočne i Nitrianskeho a Prešovského kraja. Výstraha pred búrkami 2. stupňa sa až do 18:00 týka všetkých okresov Banskobystrického kraja a Žilinského kraja, takmer všetkých okresov Trenčianskeho kraja s výnimkou okresov Nové mesto nad Váhom a Myjava. V Nitrianskom kraji je vydaná pre okresy Levice a Zlaté Moravce a v Prešovskom kraji iba pre okres Poprad. Počas búrok, ktoré môžu byť sprevádzané krúpami, hrozia prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 až 30 m/s. Búrky môžu spôsobiť výrazný, prechodný vzostup hladín na malých tokoch, stekanie vody zo svahov, bahnotok, hrozia tiež škody ako zatopenie pivníc, podchodov a podjazdov. Na celom území Slovenska, bez výnimky je zároveň až do 23:00 vydaná výstraha pred búrkami 1. stupňa pred búrkami. Znamená to, že búrky môžu byť spojené s krátkodobými, ale intenzívnymi lejakmi, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 m/s a hrozia tiež škody. 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona